Откриха най-ранната византийска монета край село Топола 06.10 | 17:52

Ранната византийска монета е от времето на император Лъв III

От

 

Археолози откриха милиарензия в Некропола край каварненското село Топола. Ранната византийска монета е от времето на император Лъв III, управлявал 717-741 година, но по всяка вероятност находката е свързана с втората арабска обсада на Константинопол, в която участва и хан Тервел. Монетата, макар да е повредено, е значимо откритие, тъй като се смята за най-ранната монета, намирана досега в биритуални некрополи.

Ценната находка ще остане във фонда на Регионалния исторически музей в Добрич. Некрополът, който се намира на около 5 км югозападно от село Топола, е открит от археолозите през 1983 година. В него са се извършвали два вида погребения – чрез изгаряния и чрез полагане. Датиран е до 60-те години на IX век. До момента археолозите са проучили около 300 кв. м от Некропола.

Въпреки, че от близо 16 г. не са правени разкопки на този участък, само тази есен са разкрити над 35 гроба и така общият им брой вече е 496. Тази година те са подновени и продължават, благодарение на отпуснатите от Министерство на културата финансови средства. В Некропола са открити множество детски гробове, керамични съдове, в които се е поставяла храна за мъртвите, както и дребни находки, като обеци, мъниста, халки и други артефакти.

 

 

Водещи

Най-четени