Оше няма коронавирус в България 07.03 | 09:40

Вчера 99 потенциални пациенти са изследвани за COVID-19 и всички проби са отрицателни, информира на редовния брифинг пред ВМА ген.-майор Венцислав Мутафчийски

От iNews

В света 102 хиляди души вече са регистрирани като заразени от коронавируса, в България няма положителни проби. Вчера 99 потенциални пациенти са изследвани за коронавирус и всички проби са отрицателни.

Това заяви на редовния брифинг пред ВМА ген.-майор Венцислав Мутафчийски, оглавяващ Националния оперативен щаб, създаден във връзка с COVID-19. "От тези 99 проби в Националната референтна лаборатория са изследвани 66, във Военномедицинска академия - 19, в лабораторията във Варна - 14. От Стара Загора вчера не са обработвани проби, защото не са пристигали. Вчера също така бяха освободени трима пациенти", разкри Мутафчийски.

"Във ВМА очакваме днес 20 проби, от които 6 са на пациенти, които са пролежали карантинния си период и очакваме втора отрицателна проба, за да могат да бъдат освободени. Вчера са освободени трима пациенти. Към днешния ден няма положителни проби", каза още той.

"3500 са смъртните случаи от заболяването. 98 страни в света са засегнати вече от вируса, а 57 хиляди души са се възстановили от заболяването. В региона има 45 случая в Гърция, в Румъния са 9, в Северна Македония – 3, Хърватия – 11, Сърбия вчера обявиха първия си случай. В Северна Корея са над 6500 случаите, в Иран са 4700, в Италия - 4600, Германия и Франция вървят към 700 случая. Това са данни от 6.00 часа тази сутрин", разкри още Мутафчийски.

"Получаваме множество писма от граждани, които сигнализират за неспазване на карантина от наши сънародници, прибрали се от рискови дестинации. Вчера имах две писма от Дупница, едно писмо от Пазарджик. Има и много екзотични случаи. Получихме информация за шофьор на ТИР, който спи вече 10 дни в кабината на камиона си пред вкъщи, за да не зарази близките си. Това ни направи силно впечатление. Получаваме много обаждания и имейли. Получаваме съобщения от организации, които правят публични и спортни събития, които са в духа на грипната епидемия и заплашващия ни коронавирус. Отговаряме на запитвания и сигнали непрекъснато", заяви началникът на щаба и ВМА.

 

 

Водещи

Най-четени