Още една причина да не пропускаме закуската 23.07 | 18:23

Вижте как се отразява това на сърцето ви

От Ивайло Коралски

Хората, които пропускат сутрешната закуска, са с по-голям риск да получат инфаркт на миокарда или да умрат вследствие на сърдечно заболяване, сочат резултатите от изследване, цитирано от FPA.

Проучването, извършено между 1992 г. и 2008 г., обхванало близо 27 000 мъже на възраст между 45 и 82 години. 

Резултатите показват, че мъжете, които имат навика да пропускат сутрешната закуска, са с 27 на сто по-голям риск да получат инфаркт на миокарда или да умрат вследствие на коронарна недостатъчност. 

В редица случия пропускащите сутрешната закуска са по-млади хора, които са пушачи, ергени, недостатъчно активни физически и големи консуматори на алкохол, отбелязва БТА. 

Пропускането на сутрешната закуска може да повлече след себе си рискове, свързани със затлъстяване, високо кръвно налягане, повишен холестерол и диабет, а това след време може да доведе до инфаркт на миокарда, поясни ръководителката на изследването Лия Кейхил от Харвардския институт по обществено здравеопазване.

Освен това закусващите сутрин са склонни да консумират едно ястие повече дневно от останалите. Това означава, че онези, които не закусват сутрин, обикновено не компенсират пропуска си с друго ядене по-късно през деня.

Водещи

Най-четени