Пада още един мит - за вредата от солта 07.07 | 07:37

Ако спрете солта, съвсем малко ще облекчите сърцето си

От Елена Коцева

Поредният мит за вредните хранителни навици е на път да бъде оборен.

В противовес на общоприетото мнение, според което намаляването на консумацията на сол може да намали риска от развиване на сърдечно-съдови заболявания, учени все по-често твърдят точно обратното. Такова ограничение едва ли е способно да спаси здравето на човека, пише The Cochrane Library.

Ако рязко се съкрати потреблението на сол, то лекарите наблюдават незначително намаляване на сърдечните проблеми. И това става едва след 6-месечна строга диета.

Проф. Род Тейлър от стоматологичния колеж в Пенисул, Индия, е провел наблюдения при свои пациенти с регистрирани вече сърдечно-съдови проблеми и напълно здрави пациенти. Ученият искал да разбере доколко реално се отразява консумацията на сол на човешкия организъм и здравето му.

Изводът на проф. Тейлър е, че намаляването на количеството сол, приемано с храната, влияе като цяло добре на човека, и то на хора с нормално или леко повишено кръвно налягане.

Той обръща обаче внимание на факта, че намаляването на кръвното налягане при спазване на диета е изключително малко, което означава, че общото влияние на солта върху състоянието на сърцето като цяло е още по-малко.

Ученият не отрича обаче, че намаляването на употребата на сол е свързано с цялостно преминаване към един по-здравословен начин на хранене и най-вече с едно по-внимателно отношение към собственото здраве.

Това заключение напълно съответства на една поговорка: Шегата е като солта, трябва да я употребяваме с мярка.

Водещи

Най-четени