Парадоксално, но факт: Пълномасленото мляко щади талията и здравето 17.02 | 13:30

Две наскорошни изследвания свързват консумацията на пълномаслени млечни продукти с по-ниско телесно тегло и по-ниска заболеваемост

От Кирил Русев

Дори и малките деца днес знаят, че е добра идея да стоят настрана от пълномаслените млечни продукти, тъй като са по-калорични и от тях се пълнее доста по-лесно. Но докато нещата на теория често изглеждат черни и бели, на практика винаги се запознаваме с някои неподозирани нюанси на сивото.

Едно шведско изследване, което проследява връзката между начина на живот и здравето на близо 2 000 мъже на средна възраст в продължение на 12 години, установява точно обратното. Според него, консумиращите пълномаслено мляко, масло и сметана са с много по-малка вероятност да развият наднормено тегло от мъжете, които никога не са яли подобни продукти или ги включват в менюто си сравнително рядко.

Друг документ, публикуван в European Journal of Nutrition, е метаанализ на данните от 16 проследяващи изследвания като по-горното. Той не открива научни доказателства в подкрепа на хипотезата, че пълномаслените млечни продукти допринасят за увеличаване нивата на затлъстяване и риска от сърдечно-съдови заболявания, а дори напротив - повечето разгледани проучвания сочат, че подобен начин на живот се асоциира с по-ниско телесно тегло и по-добро здраве.

Въпреки, че този тип изследвания (проследяващи, познати още като обсервационни или кохортни) нямат доказателствена сила, те ясно показват, че заключения от тип "Млечните мазнини водят до напълняване и са вредни" са твърде прибързани и не дават реално отражение на живота.

Една от вероятните причини за "парадоксалните" открития в цитираните по-горе документи е, че по-високите нива на мазнини в пълномаслените продукти могат да допринасят за по-бързото и по-трайно засищане на глада и в крайна сметка да водят до по-нисък общ енергиен прием. А консумацията на по-малко калории в дългосрочен план неизменно води до по-ниско телесно тегло и редуциран риск от метаболитни заболявания, като цяло.

 

Наситените мазнини в млечните продукти наистина могат да станат причина за завишаване на някои от кръвните маркери, които се асоциират със сърдечно-съдовите болести, но сами по себе си не са достатъчни да предизвикат напълняване или здравословен проблем. 

Водещи

Най-четени