Петър Москов: Нито една общинска болница няма да бъде закрита 12.02 | 14:09

„Националната здравна карта гарантира на всяка болница възможността да продължи да изпълнява пълния обем на извършваната досега дейност“

От iNews.bg

Нито една общинска болница няма да бъде закрита в следствие на Националната здравна карта. Това заяви министърът на здравеопазването д-р  Петър Москов днес пред постоянно действащата комисия по здравеопазване към Националното сдружение на общините.

Напротив, картата гарантира на всяка болница възможността да продължи да изпълнява пълния обем на извършваната досега дейност, както и че ще получи пълното финансиране за това.

Целта на картата е да се превърне в база за провеждане на национална политика и да осигури справедлив и равнопоставен достъп на всеки български гражданин до системата на здравеопазване, обясни министърът.

Обяснението му идва след като вчера от Центъра за защита на правата в здравеопазването, заявиха, че нова наредба предвижда да бъдат закрити повече от половината онкологични отделения в страната.

Това би означавало, че градове като Хасково, Благоевград, Добрич и Габрово ще останат без нито едно легло за лечение на раковоболни. В София тези пациенти ще се лекуват единствено в Онкологията и в една частна болница, а във Варна с онкологично отделение ще разполага само болница "Св. Марина".

"Това е спекулация, целите са две. Едната е да се бламира въвеждането на идентификатора, втората е да се бламира въвеждането на смислена, позитивна и ясна рамка на здравната система - такава, каквато е във всяка една европейска държава. От това полза може да има само крадец", заяви здравният министър.

Стана ясно още, че идентификаторите на пръсти ще заработят от това лято в болници и аптеки. Ако от Лекарския съюз не са съгласни въпросните идентификатори да бъдат заложени в рамковия договор за тази година, такъв няма да бъде подписан.

 

"Тогава просто ще има идентификатор, няма да има рамков договор", добави Москов. 

Водещи

Най-четени