Плодове и зеленчуци, който яде... 29.03 | 12:57

С всеки 7 грама фибри, консумирани в дневното ни меню, намаляваме риска от инсулт със 7%

От Кремена Бедерева

С всеки 7 грама фибри, консумирани в дневното ни меню, намаляваме риска от инсулт със 7%, установи британско проучване, цитирано от в. Daily Mail.

Изследването е било извършено от екип на проф. Даян Трипълтън от университета в Лийдс. Учените анализирали данните от 8 големи медицински изследвания, публикувани в периода 1990-2012 година.

От тях станало видно, че хората, който редовно консумират фибри, не страдат от високо кръвно налягане и висок холестерол. Това от своя страна значително намалява риска от мозъчен инсулт.

Една порция пълнозърнеста паста, плюс две порции плодове или зеленчуци, осигуряват около 7 грама фибри. Ядките също са много полезни в това отношение, уточнява още БТА.

"Трябва да възпитаваме хората да поемат повече фибри, съветва проф. Трипълтън, особено тези, които попадат в рисковите групи, като пушачите, пациентите с наднормено тегло и с високо кръвно налягане".

Тези полезни хранителни вещества помагат за значителното намаляване на риска от най-често срещания мозъчен инсулт - исхемичния, когато съсирек блокира кръвоносен съд, оросяващ мозъка. Здравословните норми за хранене във Великобритания препоръчват консумацията на 440 грама плодове и зеленчуци дневно.

Но само 22 на сто от британците следват заръката да консумират по пет или повече пъти на ден плодовете и зеленчуците.

Регистрираната средна норма за страната е три порции дневно, припомня изданието.

Водещи