Повече подкрепа за самотни и многодетни родители 09.07 | 14:06

Граждански организации искат и семейно подходно облагане

От Гергана Златкова

Организации на майките и за децата в България поискаха въвеждане на семейно подоходно облагане по време на дискусия в парламента.

На форума, организиран от парламентарната Комисия по труда и социалната политика, бяха обсъдени мерки за децата и младите хора.

Във форума участваха и представители на студентски и младежки организации, които поставиха въпроса за връзката между образованието и бизнеса.

На България ѝ липсва интегрирана политика в интерес на детето и семейството, посочи Георги Апостолов, член на Управителния съвет на Националната мрежа за децата.

По думите му проблемите няма да се решат с еднократни, спешни мерки.

Той поиска да се възстанови семейното подоходно облагане, да има подкрепа за самотни и многодетни родители и семейна политика.

От Националната мрежа за децата настояват да има детски омбудсман и образователна карта на България. Може ли един социален работник да работи с 284 индивидуални случая на деца, попита Апостолов.

Според него е необходимо и достойно заплащане на социалните работници.

От Асоциация "Родители" призоваха за данъчни облекчения за семействата, а не за помощи.

Кристина Милтенова, председател на Инициативния комитет "За повече грижи за децата в България", поиска да има облекчения на цените на лекарствата за деца.

Тя оцени като положителна мярка увеличаването на обезщетението за отглеждане на малко дете от 240 на 310 лева, както и идеята да има компенсации за децата, неприети в детска градина, специално в София.

Председателят на социалната комисия Корнелия Нинова отбеляза, че увеличението за отглеждане на малко дете засяга 40 хиляди майки, а повишаването на еднократната помощ за първокласниците от 150 на 250 лева - минимум 45 хиляди деца. Тя посочи, че със социалния пакет от мерки, предприети от парламента и правителството, се подпомагат около 900 хиляди семейства.

Нинова подчерта, че този пакет не изисква актуализация на бюджета.

Тя припомни, че от Коалиция за България са поели ангажимент за въвеждане на семейно подоходно облагане и ще водят тази дискусия в рамките на бюджета за 2014 г.

Нинова обясни, че днешната дискусия е в рамките на инициативата за създаване на обществени съвети към парламентарните комисии.

През следващите месеци предстоят и още подобни обсъждания по конкретни теми.

Водещи

Най-четени