Подготвени ли са младите за интимни ласки и знаят ли как да се пазят от ХИВ? 27.11 | 20:49

Родителите или учителите трябва да разкажат на децата за секса

От iNews.bg

Коя е най-подходящата възраст да се обясни на един тийнейджър какво е секс и какви предпазни средства се използват? Този въпрос едва ли има еднозначен отговор. В днешния забързан свят децата се учат на всичко в движение, а родителите пък все още се стесняват да говорят с отрочетата си по тази тема. Резултатът обаче води или до непълни познания, или до заблуди.

"Все още се крием зад идеята, че разговорът за секса е табу. Нещо, което не се прави в семейството, защото тия неща са срамни, нещо, което се очаква да се случи в училището, ама същевременно да не ни развращават децата, а в същото време училището пита: "Защо децата идват такива неподготвени от къщи?". Това заяви д-р Радосвета Стаменкова от Българската асоциация за семейно планиране в ефира на БНР. Тя допълни, че все още младите хора не са подготвени достатъчно по отношение на секса и за това как да се пазят.

"Аз например забелязвам, че след толкова години информационни кампании има поколения млади хора, които поне на теория знаят как се използва презерватив, но понеже това се случва на другите хора и няма точно на тях да им се случи, не го използват винаги, когато имат сексуален контакт с нов партньор или с непознат", обяснява д-р Стаменкова.

Според нея имаме информираността и евентуално умение, но нагласата и начинът на поведение не е променен. "От друга страна имаме на моменти погрешни наслагвания, които водят до грешни представи и грешна информация. Давам конкретен пример - когато говорим за ХИВ, ние говорим за това, че при битов контакт няма опасност от предаване на инфекцията, няма опасност когато използваме общи прибори за хранене и обща баня, но младите хора изпускат момента, че ако ползват обща самобръсначка, те могат да се заразят", посочи експертът.

По думите ѝ все още в някои места, включително и в елитни училища, битува идеята, че ХИВ се предава посредством ухапване от комар, което не е вярно. "Т. е. явно трябва днешно да се промени в говоренето. Говоренето не трябва да е само кампанийно, а трябва са се случва през цялата година, трябва да бъде част от една стройна и добра програма по здравно образование, която да я има във всички училища, която за съжаление до момента я няма", смята тя.

Красимира Атанасова – консултант от кабинет за безплатно консултиране и изследване за ХИВ към Районната здравна инспекция в Русе пък посочва, че има и хора, които са много отговорни.

"Има хора, които са много стриктни - щом сменят партньорите, веднага идват да се изследват, но има и такива, които питат: "Иглите за еднократна употреба ли са, вие можете ли с нещо да ме заразите, ръкавиците за еднократна употреба ли са?", посочва Атанасова.

За втора поредна година страната ни се включва в Европейската седмица за тестване на ХИВ. Регионалните здравни инспекции в сътрудничество правят кампания за изследване, където всеки желаещ може да провери статуса си.

Водещи

Най-четени