Подкожните мазнини изглеждат смущаващо 04.02 | 11:44

По-добре да тежим с мускули, отколкото с мастна тъкан

От Кирил Русев

Повечето хора се притесняват да не напълнеят, тъй като вярват, че това ще ги загрози. Истината е, че на някои им отива, на други не им личи, и, като цяло, проблемът с качването на някой друг килограм е най-вече в съзнанието на потърпевшия.

Това обаче не променя факта, че подкожните мазнини не са най-хубавата гледка на този свят, особено когато бъдат изкарани на показ. Не показа от който всички се страхуват с наближаването на топлите месеци, а показа от анатомична гледна точка.

Това по-долу е реалистичен образец на 1 паунд (0,454 грама) мастна тъкан, който стандартно се използва като учебно помагало по анатомия. Да, видът му е леко смущаващ и за някои сам по себе си може да се превърне в мотивация да влязат във форма.11821211182119

Ето ви и още малко мотивиращи факти. Казват, че мускулите тежат повече от мазнините, но това е като да се твърди, че един килограм олово тежи повече от килограм захарен памук. Разликата между мускулната и мастната тъкан се крие в тяхната плътност. Мускулите са с около 18% по-плътни от мазнините и в този смисъл заемат доста по-малко място (обем) в човешкото тяло.

Ако погледнете следващата снимка, ще се уверите в това със собствените си очи. Петте паунда мускули (вдясно) са значително по-компактни от петте паунда мазнина (вляво). С това се обяснява и феноменът, при който имаме двама души със сходен ръст и тегло, но коренно различна визия - единият просто "тежи" предимно с мускулите си, а другият - с мазнините си.1182120

Първият вариант не само изглежда по-привлекателно на снимка, но се радва и на следните предимства:

  • По-малък риск от контузии

  • Повече атлетизъм (качества като сила, бързина и др.)

  • По-бърз метаболизъм

  • Повече жизненост

  • По-здравословен енергиен резерв

  • По-добра инсулинова чувствителност (по-малко предпоставки за диабет)

Това са само няколко от добрите причини да поддържате добра физическа кондиция с помощта на здравословно хранене и редовен спорт.

Помнете, че външният вид обикновено е страничен ефект от тези занимания, а теглото ви не е най-добрият показател за това, че сте "извън нормата".

Водещи

Най-четени