Потвърдените случаи на морбили вече са 223 07.04 | 14:39

От тях 223 са лабораторно потвърдени, съобщават от здравното ведомство

От iNews

Към 3 април 2019 г. в Министерство на здравеопазването са съобщени 282 случая на морбили. От тях 223 са лабораторно потвърдени, съобщават от ведомството. Преди месец случаите бяха 94.

Териториално са засегнати осем области: Благоевград – 107 заболели, Бургас – 3-ма заболели, Велико Търново – 1 заболял, Кюстендил – 1 заболял, Перник – 3-ма заболели, Пловдив – 1 заболял, София-град – 39 заболели, София-област – 127 заболели.

Най-много са болните деца на възраст от 1 до 4 години - 103. Заразените бебета под годинка са 55. 69 са заразените деца на възраст от 5 до 9 години. 

Продължава извършването на епидемиологични проучвания на новорегистрираните случаи, издирват се контактните им лица, изяснява се имунизационния им статус срещу морбили и се предприемат необходимите профилактични и противоепидемични мерки спрямо тях, съобщават от министерството. И допълват, че се извършват проверки в лечебни заведения, в практики на общопрактикуващи лекари, в здравните кабинети на детските заведения и училищата за установяване на пропуски в имунизационния статус на посещаващите ги деца и на децата от пациентските листи на лекарите.

Водещи

Най-четени