Починалите на улицата вече ще се поемат от Александровска болница 21.08 | 15:15

Д-р Георги Гелев отново е начело на Спешна помощ

От Теодора Кокаланова

Починалите на улицата хора вече няма да се поемат от Спешна помощ - София, а от Александровска болница. Това заяви служебният министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков. 

По думите му ще бъдат извършени промени в Спешна помощ. "Тя започва да работи с всички болници с обмен на информация", подчерта Ненков. Според него връзката между Спешна помощ и болниците е, за да се дава информация къде колко свободни легла има.

"Така колегите ще имат пълна яснота къде да отидат директно", отбеляза министърът. Той обясни, че е помолил лекарите да докладват, когато има несполука при комуникациите. Д-р Ненков посочи, че е раздвоен по отношение на въвеждането на 7-часовия работен ден при екипите на Спешна помощ.

По думите му лекарите могат да увеличат своя доход, но с изчерпване на фонда за работни заплати, екипите може и да не успеят да получат възнаграждението си. Д-р Ненков допълни, че болничният на д-р Георги Гелев - директор на Спешна помощ, е изтекъл и той отново ще заема поста си. 

Здравният министър посочи, че внезапното освобождаване на някои директори на болници в последния ден на предишното управление го е накарало да разпореди проверки в тези болнични заведения. "Проверките все още текат и някои от директорите са върнати на позициите си", уточни Ненков.

Служебното правителство спря и обществените поръчки на предхождащия го кабинет. Едната от тях е за 12 млн. лв., предвидени за електронното здравеопазване. Според служебния здравен министър техническата спецификация на проекта не е никак добра и поръчката е спряна. Той заяви, че е спряна и обществена поръчка на стойност от 5 млн. лв. за строително-ремонтни дейности в центровете за спешна медицинска помощ. 

"Проблемът е, че те са базирани в общински болници, а МЗ няма право да прави ремонт в чужда собственост", допълни Ненков. Той подчерта, че при всички обществени поръчки има масови жалби. Сред останалите големи суми, заделени от МЗ са 8 млн. лв. за медицинско оборудване, както и договор за няколко милиона лв. за закупуване на консумативи от фирма, предоставила безвъзмездно оборудване за тестване на донорска кръв. 

Водещи

Най-четени