Почти всяка втора млада жена с диабет 14.11 | 13:34

България е първенец в Европа по смърт от сърдечно-съдови заболявания

От iNews.bg

Разпространението на захарния диабет тип 2 придобива епидемичен характер и то в световен мащаб. Един от проблемите у нас пък е 50% от болните не са диагностицирани. Това показват данните от изследване, проведено през тази година, съобщи проф. Анна-Мария Борисова, председател на Българското дружество по ендокринология по време на брифинг по повод Световния ден за борба с диабета - 14 ноември. Събитието отбеляза и старта на национална информационна кампания за повишаване на вниманието към сърдечно-съдовия риск при хората със захарен диабет тип 2. Инициативата е под надслов "Когато мислиш за своята кръвна захар, помисли и за сърцето си!” и се организира от Българското дружество по ендокринология и фармацевтична компания Boehringer Ingelheim България, предаде БГНЕС.

В света имаме над 415 млн. души, които страдат от диабет, половината от които са жени, посочи проф. Борисова. Статистиката е неумолима. 40% от жените под 30 г. възраст имат диабет, 16% от бременните жени през 2015 г. имат някаква форма на повишена кръвна захар, отбеляза още тя. Затова Международната диабетна организация препоръчва хората да водят здравословен начин на живот, с подходящо хранене и двигателна активност.

Храненето трябва да бъде здравословно, защото затлъстяването означава увеличен риск, особено при жените. Коя е здравословната храна? В никакъв случай сладкишите, а плодовете и зеленчуците, придружени от физически упражнения. Но най-важното е още при старта на бременността да се въвежда скрининг за откриване на недиагностициран диабет, защото в света има епидемия от затлъстяване.

На планетата половината от диабетиците не са диагностицирани, у нас - също. Увеличава се и броя на по-възрастните бременни, които са потенциални диабетици, затова трябва да се въведе скрининг, подчерта проф. Борисова. Основната причина за смъртност при захарния диабет тип 2 са сърдечно-съдовите усложнения, които се явяват по-рано и имат бърза прогресия. Доказано е, че рискът от сърдечно-съдово заболяване е от два до четири пъти по-висок при хората с диабет в сравнение с общата популация. А когато захарният диабет е придружен от миокарден инфаркт или инсулт, очакваната продължителност на живота е понижена средно с 12 години, уточни проф. Борисова.

Съществуват много рискове за плода при бременните жени с диабет, посочи проф. Цветалина Тинкова, секретар на Българското дружество по ендокринология. Затова казваме, че жена с установен или предполагаем диабет трябва да бъде наблюдавана, допълни тя. Гестационният захарен диабет, който представлява всяко отклонение от нормалните стойности на кръвната захар, която се установява по време на бременност, е налице при 89-90% от всички случаи на диабет при бременните. Едно от всички 7 раждания са засегнати от гестационен захарен диабет.

При наше изследване установихме сред 1600 бременни жени гестационен диабет при 29% от тях. При жените след асистирана репродукция е установен гестационен диабет при 45% от тях, което е риск и за майката и за плода, посочи проф. Тинкова. Рискът при тях на първо място е възрастта на бременната жена, както и наследствените фактори и затлъстяването, посочи тя. Затова диабетът трябва сериозно да бъде контролиран, важен е самоконтролът и екипното наблюдение. По време на бременността една жена трябва да бъде лекувана само с инсулин, за което в България имаме добри условия - с приоритетно предоставяне на инсулинови помпи, както и чрез самоконтрол на кръвната захар, препоръча проф. Тинкова.

Трябва да се погрижим за здравето на жените, да улесним скрининга, да ги обгрижим и да ги обучаваме, смята проф. Борисова. Говорим днес за два типа диабет - в първия стадии на бременността /тип 2/ , а втория тип го търсим на 24-тата - 28-ата седмица от бременността-гестационния, припомни тя. И нещо, което трябва да стане практика при нашите гинеколози - при установяване на бременността те трябва да изпратят жената първо при ендокринолог за изследване на хормоните, за да се види дали тя попада в средата на рисковите фактори за диабет, препоръча проф. Борисова.

"Приемете диабета присърце”- така преведохме лозунгът на Международната диабетна организация, отбеляза проф. Борисова. От 2006 г. докладваме в техния диабетен атлас , издание за световните тенденции, и данните от България. За 15 г. има трикратно увеличение на диабетиците по света, което говори за истинска епидемия на това заболяване, според техни данни.

И още нерадостни факти - България е първенец в Европа по смъртност от сърдечно-съдови заболявания, като показателите са три пъти по-високи, отколкото са средните за европейските страни. 65% от диабетно болните умират от сърдечно-съдови и от мозъчно-съдови последствия. Затова говорим за диабета като еквивалент на сърдечно-съдово заболяване. И трябва да имаме комплексен подход и контрол- не само на кръвната захар, но и на теглото, и на хипертонията, и на мазнините в кръвта, и на тютюнопушенето. Освен това по рисковите фактори затлъстяване и наднормено тегло сме на едно от първите места в света, може би, след американците- с показател от 70% от населението ни. Това заслужава особен подход и усилия на държавата и на всеки един от нас.

Водещи

Най-четени