По-малко млади българи посягат към цигарите 10.06 | 15:26

12 класа получиха награди в конкурса „Проектът на нашия клас – за живот без тютюн“

От iNews.bg

Намаляват пушачите сред младите хора, сочат данни на Министерство на здравеопазването.

С 5% е спаднал броят на пушачите сред младежите на възраст между 13 и 15 години у нас. През 2002 г. към цигарите са посягали 33,1% от българските младежи, а през 2008 г. - 28,2%, показва проучването на министерството.

През 2002 г. са пушили 39,4 % момичета, а през 2008 г. - 31,6%. Изследването показва още, че повечето младежи, които посягат към цигарите живеят в семейства на пушачи.

С рисунки, филми, спортни прояви, анкети, открити уроци и множество оригинални идеи ученици от цялата страна между 1 и 12 клас призоваха своите родители и съученици да откажат цигарите. Посланията им са част от Националния конкурс "Проектът на нашия клас – за живот без тютюн 3".

Днес ученици от 12 класа бяха наградени за участието си в конкурса, като оригиналните им идеи и проекти са оценявани от комисия от 4 министерства – Министерство на здравеопазването, Министерство на образованието, младежта и науката, Министерство на физическото възпитание и спорта и Министерство на културата.

Наградите бяха в три възрастови категории: от 1-4 клас, от 5-8 клас и от 9-12 клас.

Сред наградените проекти се срещаха оригинални заглавия като: "Мамо, тате, не пушете, за мен помислете и дръвче посадете!"; "Дух, а не дим!"; "Тютюна спри! Живота с мен на чисто продължи!" и редица други.

Проектът на Теодора Динкова от 10 клас в Национална търговска гимназия в град Пловдив, получи награда за III-то място във възрастова група от 9 – 12 години.

Тя разказа пред екипа на iNews, че с нейните съученици са предприели различни акции, с цел да заинтригуват колкото се може повече хора по най-интересния начин. За целта те отишли на главната улица в Пловдив и накарали всеки, който пуши да скъса поне една цигара в замяна на захарна целувка.

Учениците от IV-ти клас на ОУ "Св. Климент Охридски" град Хасково, оценени с второ място във възрастова група 1-4 клас, казаха, че са направили поредица от филмчета, засягащи темата за вредата от тютюнопушенето и са ги прожектирали пред своите съученици и родители.
След тяхната инициатива няколко майки са писали до ръководителя на проекта, че са отказали цигарите.

Първото място във възрастова група 9 – 12 клас отиде при десетокласниците от Втора английска езикова гимназия "Томас Джеферсън", град София. Наградата е за проекта със заглавие: "Не започвай с цигарите, прояви себеуважение".

Представителят на паралелката Благовест Дрехарски коментира, че проектът е включвал информационно табло за вредата от цигарите и ползата от спирането им, раздаване на брошури, подписки по улиците и др. Той добави, че е направена анонимна анкета сред неговия випуск, от която е установено, че от 180 човека 130 не пушат или са отказали цигарите.

 

 

Водещи

Най-четени