Променящият се лик на смъртта: какви болести ни убиват 25.05 | 13:43

При цялата неизбежност на смъртта и причините за нея постоянно се променят

От Антония Михайлова

Приживе са ни гарантирани не чак толкова много неща. Според популярен в Европа израз неизбежни са само смъртта и данъците.

Но при цялата неизбежност на смъртта причините за нея постоянно се променят и заболяванията, които сега се възприемат като смъртна присъда, не е задължително да запазят зловещия си статут след няколко години.

Преди век бич за човечеството са били инфекциозните заболявания. Към края на XIX век причина за повече от една трета от всички случаи на смърт били едрата шарка, морбили, холера, туберкулоза и дифтерит.

Днес, благодарение на развитието на медицината, както и в немалка степен на разпространението на ваксинациите, количеството инфекциозни болести значително се е снижило. А от едра шарка се смята, че човечеството се е избавило завинаги.

Този факт оказал съществено влияние върху продължителността на живота. Ако преди повече от една трета от всички случаи на смърт се падали при хората на възраст до 60 години, то днес умира един от десет души на тази възраст, пише ВВС.

Но във връзка с това "стареене" на човечеството на пръв план излезли хроничните заболявания. Днес половината от случаите на смърт са свързани със заболявания на сърцето и рак.

"Апокалипсис" от обикновени инфекции

Какво ще бъде по-нататък? Трудно е да се правят точни прогнози. Например, след като била изобретена ваксина срещу едра шарка, се появила нова заплаха – човешкият имунодефицитен вирус, ХИВ.

Днес един от сериозните проблеми е невъзприемчивостта на човешкия организъм към някои видове лекарства.

Проф. Сали Дейвис говори за "апокалиптична" ситуация, когато причина за смърт стават обикновени инфекции само защото антибиотиците вече не са така ефективни, както преди.

Друга заплаха може да стане глобалното затопляне. Ако то продължи, е възможно разпространението на екзотични за Европа тропически заболявания.

В доклад, публикуван в медицинското списание Lancet Infectious Diseases, се казва, че повишението на средната температура във Великобритания може да създаде условия, подходящи за размножаването и живота на комари – основни преносители на болести в тропическия климат.

И тогава, според изследователите, всички тропически болести, като например треската денга и западнонилския вирус, ще се разпространят из Европа за няколко десетилетия.

Но все още казаното по-горе само изисква мерки за превенция, а за нови опасности вероятно най-точно ще ни информира изследователската програма на ВОЗ Global Burden of Disease.

Изследванията на СЗО проследяват причините за смърт от 1990 г. и на тази основа правят прогнози на причините за смърт в бъдеще.

Прогноза на причините за смърт в страните с високи доходи към 2030 г.

1. Сърдечносъдови заболявания (1) 12.1%

2. Инсулт (2) 7.6%

3. Деменции (8) 6.4%

4. Рак на белите дробове и дихателите пътища (3) 5.5%

5. Инфекции на долните дихателни пътища (4) 4.6%

6. Белодробни заболявания (5) 3.9%

7. Рак на дебелото черво (6) 3.5%

8. Диабет (7) 3.0%

9. Хипертония (13) 2.2%

10. Бъбречни заболявания (15) 2.2%

Възможно е най-значителното изменение да е свързано с рязък скок нагоре в таблицата на деменциите (от 8-о-на 3-то място). Растящата продължителност на живота означава, че броят на случаите на заболявания от деменции също расте.

Болни с години

Всички тези изменения са повлекли след себе си друга дилема – увеличение на продължителността на болестите. Ако инфекциозните болести са отнемали живота много бързо, то хроничните водят след себе си дълги години живот със слабо здраве.

Изследвания, публикувани в Public Health England, показват, че докато общата продължителност на живота в последните двадесет години расте, продължителността на живота в добро здраве расте не толкова бързо.

Най-много върху здравословното състояние на хората влияе пушенето, след него е излишното тегло, неподвижният начин на живот и неправилното хранене.

Резултат е станало това, че средно една пета от живота си човек прекарва в борба с болестите – такива са цифрите на британския Държавен комитет по статистика.

Така че е напълно очевидно, че при наличието на вредни навици към неизбежността на смъртта можем да добавим и неизбежността на борбата с болестите.

Водещи

Най-четени