Промяна на правилата: Фондът за лечение на деца ще води чужди специалисти у нас 30.08 | 14:14

Измененията в правилника ще станат факт до месец, остава да се изчистят някои детайли

От iNews.bg

Промяна на системата за лечението на български деца в чужбина. Фондът към Здравното министерство вече ще може да води чужди лекари у нас. Това предвижда обновеният правилник, съобщава Нова телевизия. Заради проблеми с осигуряването на скъпоструващи медицински изделия за деца Фондът и Здравното министерство ще организират съвместно обществени поръчки.

9-годишната Самуела страдаше от животозастрашаващо гръбначно изкривяване. Година след поставянето на скъпоструващи импланти, с помощ от дарители, детето вече е добре. Самуела така и не получи от Фонда за лечение дългочаканите 100 000 лева за импланти. Аргументите – единствената болница, в която могат да лекуват детето, не била организирала обществена поръчка, при положение че не е задължена по закон.

Заради сигналите за десетки случаи като този на Самуела Фондът и Здравното министерство вече ще провеждат обществените поръчки за скъпи медицински изделия.

"Целим да гарантираме медицински изделия да бъдат осигурени за всички нуждаещи се деца, независимо от болницата, в която се лекуват”, каза д-р Ирина Ковачева от Дирекция "Медицински дейности" към Министерството на здравеопазването.

Как точно ще функционира системата все още не е ясно. Но според здравните власти промените щели да бъдат факт до месеци. Междувременно Фондът вече ще може да води у нас лекари от чужбина.

Водещи

Най-четени