Противогрипните ваксини вече са в аптечната мрежа 23.09 | 11:20

От iNews

Ваксините срещу грип са налични в аптечната мрежа. Това съобщиха в профила си във Фейсбук от "Плюс мен" - информационната платформа на Министерството на здравеопазването за ползата от ваксините.

Противогрипните ваксини са показани за имунизация при деца на възраст от шест месеца и се поставят инжекционно. 

Ваксинация срещу грип се препоръчва за хора с хронични заболявания - диабет, сърдечни заболявания, белодробни заболявания и др., независимо от възрастта, за пациенти на хемодиализа, за имуносупресирани пациенти, пациенти с органна трансплантация.

"Също така ваксина е желателно да си поставят лица, живеещи в организирани колективи (домове за медико-социални грижи, военни поделения, общежития и др.) и лица с повишен риск от заразяване във връзка с професията им (транспортни работници, служители в армията и полицията, медицински персонал и др.).

️Всички, които са в контакт с лица, изложени на повишен риск от усложнения след заболяване от грип, като членове на семейството, вкл. деца, персонал на лечебни, здравни и социални заведения също е препоръчително да се ваксинират.

Грипни ваксини по Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката срещу сезонен грип и пневмококови инфекции за лица на и над 65 г. се поставят безплатно от м. октомври при общопрактикуващия лекар на желаещите", уточняват от "Плюс мен".

Водещи

Най-четени