Профилактичните прегледи да се признават от Инспекцията по труда? 21.04 | 21:02

Целта е броят на работещите, които не се грижат за здравето си, да спадне рязко

От Андриян Георгиев

Здравният министър Десислава Атанасова и шефът на Здравната каса Пламен Цеков са обсъждали възможността профилактичните прегледи да се признават от Инспекцията по труда.

Идеята щяла да бъде представена на социалния министър Тотю Младенов, който да кажел дали това било възможно.

"Профилактичните прегледи да се признават от Инспекцията по труда, за да може всички български граждани, които работят, да се явяват задължително при фамилния си лекар. Така броят на непрофилактираните рязко ще спадне”, посочи Цеков, цитиран от dariknews.bg

По думите на Пламен Цеков фамилните лекари полагали сериозни усилия да реализират профилактичната програма, като търсят различни форми да поканят своите пациенти да направят профилактичните прегледи, защото зад това стоят и сериозни пари на данъкоплатците, които трябвало да се похарчат правилно.

Един от сериозните проблеми по темата обаче е здравната култура на българите, защото се сещаме, че сме болни, когато вече сме се разболели, коментира Цеков.  

Шефът на НЗОК посочи още, че подкрепя идеята гражданите, които не плащат здравните си осигуровки, да бъдат глобявани.

"Трябва да се прилагат такива мерки, които не ограничават правата на гражданите и не противоречат на законодателството, но в същото време са достатъчно силни и ефективни, за да се прилагат. Най-добрият начин е когато се бръкне в джоба на човека и данъчните бъдат част от системата, която да принуди недобросъвестните платци да си плащат здравните осигуровки”, коментира той.

По думите му към момента здравно неосигурените са 1,9 млн. души, от които 700 хил. са трайно неосигурени, които не живеят в България, но имат българско гражданство.

Един от най-актуалните въпроси е наредба номер 10 за договарянето на цените на лекарствата, допълни Пламен Цеков.

"НЗОК вече може да договаря цените, които заплаща от бюджета на касата. Досега касата нямаше реална възможност да прави това. За някои продукти вече НЗОК работи и ги договаря. На над 106 медикамента са свалени цените, най-вече в онкологията, тъй като те са най-скъпи. Над 2000 медикамента общо плаща НЗОК, за около 10% са договорени цените вече”, обясни Цеков

НЗОК щяла да плаща по-малко тази година за определени медикаменти. Здравната каса нямала отказ на доставка на какъвто и да е медикамент. Нямало и индикации за изчезване на лекарства от пазара заради по-ниски цени.

Водещи

Най-четени