Проф. Георги Михайлов: Проблемите в здравеопазването ескалирт 27.03 | 15:21

Разочарованието на работещите в сектора вече се превръща в гняв, предупреди народният представител от "БСП за България"

От iNews

"С този парламент проблемите в здравеопазването не тръгват към разрешаване вече две години. Това, което ни притеснява е, че те ескалират, а хората излизат на улицата в спонтанно недоволство. Много от протестиращите са цял живот в системата и познават проблемите, за разлика от тези на върха в министерството, които са от две години там. Разочарованието вече се превръща в гняв." Това заяви по БСТВ народният представител от ПГ на "БСП за България" проф. Георги Михайлов, съобщиха от пресцентъра на партията. 

Той припомни, че левицата е внесла решение на проблемите в сектора в Народното събрание, но са срещнали стена от неразбиране. "За тези две години неразбирането доведе до катастрофално положение в здравеопазването. В нито една област решенията не се случват", категоричен бе лекарят.

Пред свободната телевизия проф. Михайлов даде пример, който е научил вчера - че за да бъде настанен и опериран в болница, на пациент са му поискали 3000 лева за консумативи. "Човек със средна заплата в България не може да си позволи тези пари и изпада във финансов колапс", констатира проф. Михайлов.

Той обясни, че операцията не може да бъде направена, без да са внесени парите. Има недоимък на визионери в министерството на здравеопазването По думите на Михайлов, според нормите на Светавната здравна организация- дофинансирането за здраве от един пациент не трябва да е повече от 15% - 20%, а у нас достига 50% от услугата. "Много от медицинските сестри работят на заплати, които са близки до минималната. Не може да се карат хората да упражняват тази професия само от благородство", отсече професорът. 

Той сподели, че преди дни е посетил една от най-големите частни болници в страната. На вратата ѝ имало съобщение, че в събота и неделя здравното заведение не работело с НЗОК. По думите му, независимо че министърът на здравеопазването Кирил Ананиев не е лекар, е трябвало да разбере къде се крият проблемите и грешките в сектора.

"Има недоимък на визионери в министерството. Здравеопазването не е финансов, а социален сектор. Протестиращите не виждат надежда", обобщи проф. Михайлов.

Водещи

Най-четени