Проф. Кантарджиев: 1/3 от гърлобола през зимния период са коронавируси 29.01 | 08:35

Коронавирусите са причинители на чести инфекции на горните дихателни пътища през зимата

От iNews

"Коронавирусите са причинители на чести инфекции на горните дихателни пътища през зимата. Една трета от гърлобола през зимния период са коронавируси", каза в студиото на сутрешния блок на БНТ проф. Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Той обясни, че горе-долу на десетина години сме свидетели на мутации на коронавируса, който става опасен.

"Сегашният 2019-nCoV прилича на вируса от 2002 година, който се разпространява по-лесно, но смъртността е по-малка", каза той.

И заяви, че у нас вече има желаещи да се изследват за коронавируса. Той обясни, че за да се докаже наличие на смъртоносния вирус лабораторно, човекът трябва да е болен. "Не може да се докаже, че човекът ще се разболее в бъдеще", поасни професорът.

Вчера Центърът по контрол на заболяванията в Стокхолм е дал съответни критерии за мерки срещу разпространението на новия коронавирс.

Що се отнася до информацията, че липсва реактив за изследванена 2019-nCoV, проф. Кантарджиев подчерта, че още преди две седмици е издадена заповед за поръчка на реактиви, а от Германия ще ни дадат готов кит за изследване в близко време, но не уточни кога.

"Грипът тази година се забави. За последните десет дена набра такава скорост, че започнахме да настигаме максималните стойности на разпространение. Влиза се в период на силно разпространение на вируса. Вече започват да се разболяват и възрастните", разясни проф. Кантарджиев.

 

Водещи

Най-четени