Проф. Кантарджиев: 2019-nCoV е глобална заплаха 01.02 | 12:00

За младите не е толкова опасен, техните организми са силни, но така са и по-добри преносители, предупреждава експертът

От iNews.bg

След спешната извънредна среща на Световната здравна организация, заради опасния коронавирус в Китай, беше обявена глобална заплаха. Вече има стотици жертви и хиляди заразени, включително в Европа. В Ухан строят болници за дни, а светът въвежда извънредни мерки, за да се пази.

"Двама от българите, които се прибират от Ухан, тряваше да пътуват с френски самолет и след това транспортирани в Белгия. Днес може те да не си дойдат, но ако се завърнат, инфекциозната клиника на ВМА е прекрасна. Този вирус е нов и не знаем поведението му. Не се знае колко близък контакт трябва, за да се разболееш", каза в ефира на Нова телевизия проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Той обясни, че коронавирусът в Китай се предава по-лесно и заплахата не е голяма за младите хора. "Младите хора се заразяват, но не боледуват бурно. Опасното е, че като са заразени, той е в добро физическо състояние и има опасност другите да се прихванат. Присъствам на четири глобални заплахи, обявени от Световната здравна организация", каза още проф. Кантарджиев.

По думите му коронавирусът е сериозна заплаха за света. "Този вирус може да се разпространи и чрез хората, които се прибират по летищата. В България е предвиден план на Министерствто на здравеопазването, чрез който едни клиники да са само за карантина, а в други да бъдат настанени хора, започнали да боледуват", заяви той.

Според него хората, които се връщат от Китай, ако тестовете след изследванията им покажат отрицателни резултати, това не значи нищо. Той уточни, че те трябва да бъдат изолирани, защото са били в контакт с болните в Ухан. 

Водещи

Най-четени