Пуканките не са просто вкусен снакс за кино вечер, а могат да имат сериозни здравословни ползи 06.05 | 13:59
Диетолозите съветват да избягваме готовите пакетирани пуканки, тъй като те често съдържат изкуствени добавки, транс-мазнини и големи количества сол, които могат да неутрализират полезните им качества.

Пуканките не са просто вкусен снакс за кино вечер, а могат да имат сериозни здравословни ползи, твърдят експерти. Специфичният вид царевично зърно Zea mays everta, което при нагряване се "пука", е източник на важни вещества за организма.
Основното предимство на пуканките е високото съдържание на диетични фибри, което ги прави полезни за храносмилателната система. Фибрите увеличават обема на храната в червата и подпомагат по-бързото ѝ преминаване през организма, като предотвратяват проблеми като запек.
Пуканките съдържат значително количество антиоксиданти, по-специално полифеноли, които защитават клетките от оксидативен стрес. Феруловата киселина, едно от тези съединения, според предварителни проучвания може да подобри храносмилателното здраве и да намали риска от сериозни заболявания като възпаления на червата, Алцхаймер и диабет.
"Пуканките са нискокалорични и с ниска енергийна плътност, което ги прави подходящи за хора, които следят теглото си", обясняват диетолози. За разлика от други закуски, стандартната порция пуканки може да бъде по-голяма – около 3 чаши, докато при ядките например се препоръчва само ¼ чаша.
Важно е обаче да се обърне внимание на начина на приготвяне. Пуканките от киносалоните, които са богати на сол и масло, губят голяма част от полезните си свойства. Най-здравословният вариант е домашно приготвените пуканки с минимално количество качествено олио и сол.
Диетолозите съветват да избягваме готовите пакетирани пуканки, тъй като те често съдържат изкуствени добавки, транс-мазнини и големи количества сол, които могат да неутрализират полезните им качества.
Редовната консумация на натурални пуканки може да бъде част от балансиран хранителен режим и да допринесе за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2, благодарение на високото съдържание на фибри и полезни съединения.
Водещи
-
Последно сбогом с Енчо Пиронков
Десетки близки, приятели и почитатели на художника го изпратиха в последния му път
30.06 | 16:30
-
ЕС удължи санкциите срещу Русия с още шест месеца
Досега са приети 17 пакета антируски санкции
30.06 | 16:15
-
Николай Василев: Пенсионната възраст трябва да бъде увеличена
Вноските за втория стълб да се вдигнат от 5 на 10%
30.06 | 16:00
-
Габриела Руменова: Невинаги китайските стоки са опасни и проблемни
Много китайски производители произвеждат за целия свят и се съобразяват с изискванията на...
30.06 | 15:45
Най-четени
-
Жена с над 2,50 промила алкохол се удари в дървен цветарник
По случая е започнато разследване.
30.06 | 11:59
-
Кирил Петков: Подадох оставка като депутат
Няма да се кандидатирам за ръководството на „Продължаваме промяната“, посочи той
30.06 | 13:05
-
Държавите от еврозоната решават дали курсът лев-евро да остане същият
Още един ключов ден по пътя ни към еврото
30.06 | 08:59