Раждането - напълно безплатно, зове в петиция гражданска опганизация 26.11 | 13:22

16 700 подписа за подобряване на родилните грижи у нас внесе в МЗ "Родилница"

От iNews

Да спрат обидите и униженията на родилки, а раждането да стане напълно безплатно, настояват от организация "Родилница", които внесоха петиция с 16 700 подписа в здравното министерство.

Жените настояват за приемането на нов медицински стандарт, който да задължи болниците да се държат с уважение с родилките и да спазват препоръките на СЗО за добри практики. В подписката се настоява парламентът да инкриминира насилието над родилки с конкретен текст. В него се посочва, че за престъпление трябва да се счита умишлено или небрежно нанасяне на телесна повреда на раждаща жена от страна на медицинско лице, включително и чрез остарели и неправилно приложени практики.

"Много често, тъй като родилката е в безпомощно състояние, се злоупотребява с това и тя бива обиждана, прилагат й се интервенции, въпреки нейното изрично несъгласие. Подложена е на унизително отношение, няма възможност да си отстоява правата си точно в този момент", коментира Нора Москова от "Родилница".

По думите й нанесените травми са не само физически, но и психически, а жените не могат да се отърсят от тях цял живот. Много често униженията по време на първото раждане отказват българките от желание да имат второ дете. Водят се много дела, но осъдени лекари няма, каза Москова. Тя изтъкна, че в нашите учебници по акушерство и гинекология присъстват забранени от СЗО методи на раждане, например, допуска се само една поза за раждане или се включват забранени от СЗО медикаменти, които да предизвикат по-бързо раждането. Бърза се заради заплащането, тъй като на лекаря смяната свършва, а той е взел парите, обясни Москова.

"Аз лично не съм чувала някоя жена да е родила безплатно. Най-малкото се дават пари на ръка на лекаря, той си иска някаква сума или очаква нещо, но това е едно финансово изнудване", коментира тя. Това е изнудване - да бъде искано жената да плати за придружител, за избор на екип и допълнителни права. Раждането трябва да бъде напълно безплатно и смятаме, че това ще се отрази и на демографската тенденция", категорични са от "Родилница".

Водещи

Най-четени