Разлистеният секс символ на Древен Египет 18.07 | 16:35

Оказва се, че марулята е нещо много повече, отколкото си мислихме

От Мартина Панайотова

Древните египтяни са смятали обикновената маруля за афродизиак и фалически символ, твърди египтоложка, изследвала стенописи в гробници на 4000 години.

Причината е, че това според тях е бил любимият деликатес на бога на плодородието Мин, който му е помагал да се "посвещава неуморно" на секс.

Древните египтяни са свързвали листния зеленчук с бог Мин и по очевидната причина, че той расте право нагоре, а при отрязване пуска млечен сок, който може да е символ както на майчино мляко, така и на сперма.

Най-известното изображение на бог Мин с любимата му маруля е от около 1980 г. пр. н. е. в Белия храм на Сенусрет, каза проф. Салима Икрам от Американския университет в Кайро. С времето ролята на бог Мин се променя, но връзката му с марулята остава.

Древните египтяни не са използвали зелените листа на марулята. За тях ценни са били семената. Те са ги пресовали и така са извличали олио, което е служело за готвене, за лек, дори за мумифициране, отбелязва БТА.

Марулята става салатен зеленчук благодарение на гърците и римляните около 1 в. Тогава са я поднасяли в началото на храненето за стимулиране на апетита и в края му за подпомагане на храносмилането. За тях тя е укрепвала и съня.



Водещи

Най-четени