Различната употреба на интернет води до депресия 22.05 | 09:56

Хаотичността и постоянното сменяне на приложения са признаци на затруднена концентрация

От Вероника Стойновска

Изследователи от Университета за науки и технологии в Мисури са открили, че студентите, които страдат от депресия, използват интернет по-различно от тези, които не показват никакви симптоми на болестта.

Депресираните студенти са склонни да използват услугите за споделяне на файлове повече от своите колеги. Също така използват пространството по по-хаотичен и случаен начин, като често превключват между сайтовете и приложенията, съобщава IBTimes.

Според доктор Срирам Челапан, асистент по компютърни науки в университета в Мисури, това е първото интернет проучване, което използва актуални данни за интернет, събрани ненатрапчиво и анонимно.

Изследването се е провело измежду 216 студенти, които са използвали псевдоними при изследването, за да се запази тяхната самоличност в тайна.

Преди започването на самото изследване, учените са събрали данни от мрежата на училището, за да проверят дали въпросните студенти показват признаци на депресия. След това изследователите анализирали използването на базата данни от участниците.

Те открили промяна в начина на използване на интернет при тези младежи, които имали признаци на депресия.

Резултатът бил, че депресираните студенти използвали много повече опциите за споделяне, изпращали имейли и си "чатели" повече, отколкото останалите курсисти. Депресираните младежи също така са склонни да използват повече приложения, както и да играят онлайн игри, в които не може да играе всеки.

Изследователите твърдят, че хаотичността при използването на интернет показва затруднена концентрация, което често се свързва с депресия.

Водещи

Най-четени