Рак на белите дробове: Три необичайни признака 20.01 | 15:15

Учени установиха промени в лицето при коварното заболяване

От iNews

Като правило, ракът на белите дробове няма ясно изразени симптоми, докато не започне да метастазира. Това е и причината за късната диагностика на коварното заболяване и съответно – невъзможност за навременното му лечение. Въпреки това има няколко признака, сочещи за развитие на болестта в горната част на белите дробове – т.нар. тумор на Панкост или синдром на Панкост.

Според Cancer Research UK, тази разновидност на рака предизвиква специфични симптоми, най-разпространен от които е силна болка в рамото, преминаваща по дължината на цялата  ръка. Освен това за заболяването говорят и някои изменения на лицето.

Сред тях са отпускане на веждата, свита зеница на същото око и липса на потоотделяне на едната страна на лицето. Тези състояния са предизвикани от това, че раковото образувание притиска нерв, излизащ от врата.

Също така ракът на белите дробове предизвиква и изменения в пръстите. Много често се увеличават крайните им фаланги, а ноктите започват силно да се изкривяват. По данни на Cancer Research UK, такъв признак имат читирима от десет души, страдащи от недребноклетъчен карцином на белите дробове (НКБД), но само при четирима от 100 души става дума за дребноклетъчен.

Общите симптоми на злокачественото образувание са постоянна и усилваща се с времето кашлица, инфекции на дихателните пътища, които въпреки лечение периодично се повтарят, болка при дишане, постоянна задъханост, лесна уморяемост, загуба на апетит и тегло.

Превод и редакция: iNews

Водещи

Най-четени