Растат случаите на сърдечно-съдови заболявания в Търговищко 02.10 | 15:20

Това показва тенденцията през последните години, твърди кардиолог

От Елена Кирилова

Броят на страдащите от сърдечно-съдови заболявания в област Търговище расте. Това разкри кардиологът от МБАЛ - Търговище Ира Русева по повод безплатните прегледи, които бяха проведени във връзка със Световния ден на сърцето, предаде БТА.

По думите на Русева шансът за ранно откриване на тези заболявания и адекватното им лечение след това са свързани с по-добрата диагностика.

В рамките на Световния ден на сърцето и кампаниите към него, на преглед са преминали 36 души на различна възраст, като най-младият е на 19 години, докато най-възрастният на 94 г.

Според кардиолога сред прегледаните е имало болни хора, но в много от случаите не са забелязани никакви отклонения. На част от пациентите се е наложило да бъдат променени рецептите.

Подобен ден за безплатни кардиологични прегледи е бил проведен и през 2010 г., но тогава интересът е бил много по-малък. Прегледали са се само десет души.

В здравното заведение в Попово обаче не се е прегледал нито един човек, въпреки че преди това е имало запитвания какво точно представлява инициативата.

Водещи

Най-четени