Рестартират имунизациите с AstraZeneca у нас 18.03 | 19:30

Властите са взели това решение след становището на ЕМА, че препаратът е безопасен

От iNews.bg

Ваксинацията с препарата на AstraZeneca у нас отново е разрешена. Това заяви на брифинг директорът на Изпълнителна агенция по лекарствата маг. фар. Богдан Кирилов, цитиран от Нова телевизия.

"Отношението полза-риск продължава да е положително и няма пречки всички държави в ЕС да продължат ваксинацията с препарата", добави той.

Той добави, че при направената аутопсия в Пловдив не се доказва връзка между ваксината причината за смърт. При починалата жена няма открити тромби.

Европейската агенция по лекарствата (EMA) потвърди, че ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca и Оксфордския университет е сигурна и ефективна. EMA също така потвърди, че ползите от препарата надвишават рисковете.

"От утре стартира работата на електронната система за записване и ваксинирането на лицата, които бяха записани през електронния портал. Тези, които бяха записани за 12 април ще бъдат известени още тази вечер, за да могат да се явят за ваксинация. Създадена е организация в съответните РЗИ-та и ваксинационни центрове в страната. Количествата от ваксината ще бъдат предоставени на съответните места. Допуска се, ако има хора, които няма да се явят утре да се ваксинират и допълнителни лица, които са записани за съседни дни около 12 април”, заяви заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева.

На 12 март премиерът Бойко Борисов разпореди имунизирането с ваксината на AstraZeneca да бъде спряно, докато с писмено становище Европейската агенция по лекарствата отхвърли всички съмнения относно безопасността ѝ. Това стана ясно на работно съвещание, свикано от министър-председателя. 

Водещи

Най-четени