СЗО предупреждава: Българските ученици пият здраво 15.03 | 14:03

Повече от нашите деца поркат само в Дания, Унгария и Литва

От iNews.bg

България е в челните позиции в класацията на Световната здравна организация (СЗО) на ООН по редовна употреба на алкохол сред подрастващите до 18-годишна възраст. Страната ни заема 4-то място по брой на тийнейджърите, които са се напивали най-малко 2 пъти в живота си. Близо 20% от 13-годишните момичета и момчета у нас пък признават, че употребяват алкохол поне веднъж седмично, посочва изследването на СЗО, публикувано от AFP.

Номер едно в тях по алкохолна употреба се нареждат учениците в Унгария, Литва, България и Шотландия.

СЗО обаче отчита и положителна тенденция на набаляване на броя на тийнейджърите, които са опитвали алкохол и цигари преди 14-годишна възраст, особено сред момичетата. От 2010 до 2014 г. процентът на 15-годишните момчета в Европа, Канада и Израел, които признават, че са запалили първата си цигара на 13 г., е намалял от 26% на 22%, а при момичетата - от 22 на 13%. Като цяло броят на подрастващите, които пият, пък е намалял с около 10%, отбелязва организацията.

"Здравното поведение заедно със социалните навици и нагласи, придобити във второто десетилетие от живота на младия човек, може да се отрази върху тях в зряла възраст и да повлияе на целия им живот", заяви регионалният директор на СЗО за Европа д-р Сузана Якаб.

Гренландия, Литва, Естония, Латвия и Чехия заемат челните позиции в списъка на младите пушачи през 2014 г.. При тях употребата на алкохол и цигари започва от около 13-годишна възраст години.

Страните, където този порок е най-слабо развит сред подрастващите, са Исландия, Албания, Канада, Норвегия и Испания.

В Европа 16% от всички смъртни случаи при възрастни над 30 години се дължат именно на тютюна. Това е и най-високият процент от всички региони по брой малолетни и неполнолетни пушачи, изследвани от СЗО.

Най-затлъстелите юноши пък живеят в Румъния, Албания, Хърватия, Гърция и Италия, а най-малко са в Норвегия, Исландия, Ирландия, Холандия и Испания.

На 11-годишна възраст 25% от момчетата са затлъстели или с наднормено тегло. Това е характерно в ¾ от изследваните страни. Цифрата пада наполовина при 13-годишните и с около четвърт - при 15-годишните.

България също попада в класацията за шишкавите тийнейджъри заедно с Гърция и Канада. Оказва се, че момчетата във всички изследвани страни са по-склонни към затлъстяване.

В същото време момичетата по-често се възприемат като дебели. Над 50% от момичетата до 15-годишна възраст в 14 държави смятат, че трябва да отслабнат. Тук водеща е Полша с 61% от тийнейджърките, които искат да стопят килограми.

Водещи

Най-четени