Сандвичите на McDonald's не се развалят заради начина на приготвяне? 08.11 | 11:49

Неофициален експеримент лансира тази теза

От Ивайло Ачев

Защо бургерите на McDonald's издържат 137 дни, без да се развалят или мухлясат? Един въпрос, който отдавна вълнува кулинарите и обикновените хора и около който се вихрят немалко спорове.

Според мнозина уникалното „дълголетие“ на бургерите McDonald's се дължи на химични добавки, които нарочна се крият и за които не е ясно как въздействат на човешкия организъм.

Наскоро проведен тест показва, че възможната причина е друга. Проверката е направена от блога The Food Lab – купен е хамбургер от популярната верига за бързо хранене и е направен бургер с продукти, взети от магазина. И двата бургера са оставени неопаковани. Резултатът – нито единият не се е развалил за дълъг период от време.

Защо се получава така? Според авторите на експеримента причината е, че при готвенето се изсмуква цялата влага от продуктите. Липсата на влага означава липса на мухъл и на бактерии, а опичането допълнително осигурява дълготрайността на храната.

Резултатите изглеждат убеждаващи, но Good.is припомня – експериментът е бил неофициален.

Най-четени