Свършват ваксините за хепатит А 05.01 | 20:43

Реалният дефицит на ваксината може да стане реалност само до два-три дена, ако се увеличи търсенето

От Силвия Стоядинова

Наличните количества ваксини срещу хепатит А вероятно няма да стигнат за всички желаещи да се предпазят от болестта.

Ако трябва да се ваксинират дори и само близките на заразените, ваксините вече със сигурност ще са недостатъчни, съобщи председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

В момента в регионите с повишено заболяване като Стара Загора, Хасково, Пловдив търсенето на ваксината се е увеличило.

Принципно има два вида ваксини срещу хепатит А на две водещи компании, но у нас в момента на пазара има само от единия и то в ограничени количества, обясни Костов.

Тези количества са предвидени за едно нормално потребление на ваксината, което принципно не е много високо.

Макар че от Световната здравна организация (СЗО) смятат, че в България заболеваемостта е висока и тя наистина относително е такава, обикновено в България боледуват не повече от 800 души годишно и не може да се очаква да има много ваксини у нас в момента.

Преди известно време са били поръчани малки количества ваксини срещу болестта, но дори и те да бъдат доставени, няма да задоволят търсенето, ако то бъде голямо.

Производството на ваксината срещу хепатит А технически отнема между четири и пет месеца, обясни още Костов, цитиран от Фокус.

Реалният дефицит на ваксината пък може да стане реалност само до два-три дена, ако има увеличено търсене.

Костов обясни още, че за един човек са нужни две дози, а ваксинацията се извършва на два пъти с две дози.

В същото време днес до 14.00 ч. в болницата в Стара Загора приетите за лечение от хепатит общо 217 човека, като 13 от тях са нови случаи. В Хасковската болница пък се лекуват 103 души, от които седем да нови.

В Стара Загора днес бе свикан и оперативен щаб, на който се реши, че от четвъртък в болницата започват работа допълнително две медицински сестри, трима санитари и един медицински секретар от Университетска болница в града. Те ще ще подпомагат лечението на пациентите, заразени с вирусен хепатит А.

Водещи

Най-четени