Семерджиев обвини Москов във всичко – от дългове до детска смъртност 06.02 | 10:58

Според служебния министър не било вярно, че пръстовият идентификатор спестявал по 1 млн. лв. дневно

От iNews.bg

По време на министерския мандат на Петър Москов дълговете в здравеопазването са се увеличили драстично и са достигнали 411 млн. лв. Това заяви по бТВ служебният вицепремиер и министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев. По негови изчисления за последните две години дългът е скочил с около 100 млн. лв.

Той определи като неверни данните на Москов, че с въвеждането на пръстовия идентификатор се спестява по 1 млн. лв. на ден. Според Семерджиев много от разходите в сектора са прехвърлени за 2017 г. и така миналата година излиза като финансово успешна. Преразходът обаче е видим, каотегоричен е служебният министър.

"Някои от най-големите ни болници имат вече три пъти по-голям дълг в сравнение с 2014 г. Освен това има и увеличена смъртност, като през 2015 и 2016 г. тя е най-висока от началото на века", заяви Семерджиев.

По думите му друг сериозен проблем, който е заварил като наследство от бившия здравен министър, е големият спад на ваксинирани деца с 4-валентна ваксина. Той добави, че големи контингенти от деца не са преминали през ваксинация, но пое отговорност през тази година това да се промени.

Семерджиев каза още, че през 2016 г. има централизирана листа на чакащи в Здравната каса. Над 3500 души били в тази листа, а "подобен феномен никога не е имало".  

Водещи

Най-четени