Сериозен недостиг на лекарства по празниците 21.12 | 15:00

Болницата в Ловеч връща пациенти за хемодиализа поради липса на медикаменти

От iNews.bg

Влошено лекарствоснабдяване по празниците и в първите дни на 2018 година прогнозират фармацевти. Причината е решение на Надзорния съвет на НЗОК да отложи за догодина плащания към аптеките, дължими за първата половина на ноември. Така, част от аптеките ще бъдат принудени да търсят допълнителни средства, за да закупят нужните лекарства, твърдят от Българския фармацевтичен съюз, предаде "Дарик".

На практика подобен проблем се появи още днес в ловешката болница. Центърът за хемодиализа към Многопрофилната болница за активно лечение "Проф. д-р Параскев Стоянов" в града е принудена да връща пациенти поради липса на медикаменти. Само днес са били върнати четирима, тъй като няма диализатори и системи, съобщи д-р Надежда Дончева. С общи усилия медиците в центъра се опитват да поддържат живота на нуждаещите се, които са 17. Те пък сами си купуват необходимите лекарства. Още днес Центърът за хемодиализа към ловешката болница ще бъде снабден с липсващите консумативи, заяви изпълнителният директор на здравното заведение д-р Анка Георгиева.

В същото време от организацията изразиха удовлетворение от отпадането на мораториума за нови лекарства, но призоваха за актуализация на бюджета за здраве. Фармацевтите смятат, че в средствата за догодина не са планирани новите лекарства, които ще станат достъпни след отпадането на забраната. Това от своя страна щяло да увеличи дефицита в бюджета на здравната каса, който от организацията планират в размер на 140 млн. лв.

"Българският фармацевтичен съюз е особено загрижен и притеснен, че пациентите няма да имат гарантирано лакарствоснабдяване. Аптеките няма да имат възможност да закупуват необходимите лекарства и достъпът на пациентите ще бъде много ограничен", обясни магистър-фармацевт Маргарита Грозданова от Управителния съвет на Българския фармацевтичен съюз.

Междувременно стана ясно, че отново расте напрежението и във врачанската болница. Даденият ултиматум от персонала изтече, но забавените възнаграждения още не са получени. От ръководството бяха обещали това да се случи преди празниците, припомня бТВ.

Днес по сметките трябваше да постъпи останалата половина от заплатата за октомври, а утре – авансът за ноември.  Парите трябваше да дойдат от Здравната каса. Стана ясно обаче, че до края на деня превод няма да има. Все още няма и общо решение за това какви протестни действия ще предприемат медиците. 

Водещи

Най-четени