Скача броят на ухапаните от кърлежи във варненско 13.06 | 07:08

В периода април - юни популацията на кърлежите нараства, а с това и рискът от заразяване с опасни болести

От Георги Георгиев

Продължава да се увеличава броят на ухапаните от кърлежи във Варна и региона. Само за седмица потърсилите лекарска помощ са 104, като ухапаните в областта са 25, а останалите са в града, съобщиха Регионалната здравна инспекция, цитирани от агенция "Фокус”.

По думи на специалистите увеличението за седмица е значително, предвид на това, че за миналата седмица има регистрирани 83-ма ухапани от опасните паразити. През седмицата има и трима души, които са заболели от Лаймска болест.

Най-много ухапвания са регистрирани в района на местността "Евксиноград”, к.к. "Св. Св. Константин и Елена”, кв. "Изгрев” и Екопарка.

През месеците април, май, юни популацията на кърлежите нараства и рискът от заразяване с пренасяните от тях инфекции се увеличава. Най-често заразяването става при ухапване, но е възможно инфекцията да бъде пренесена и при смачкване на кърлежа с пръсти, както и при контакт на насекомото с очите или наранена кожа.

Специалистите съветват хората, които установят, че са ухапани от кърлежи да не се опитват да ги вадят сами, а да посетят лекар, тъй като при неправилно вадене може да възникнат усложнения.

Сред заболяванията, предавани от кърлежи, с най-голяма значимост у нас са Лаймската болест, марсилската треска, кримската хеморагична треска и ку-треската.

Водещи

Най-четени