Сливат ВМА и МВР болница? 14.06 | 14:32

Идеята за сливането на двете лечебни заведения е служителите на МВР да получават безплатна медицинска помощ в цялата страна

От Кремена Бедерева

Осем милиона лева ще трябват за нов операционен блок и за апаратура на Медицинския институт на МВР, каза за БТА ген. Стоян Тонев, началник на Военномедицинска академия (ВМА) след кръгла маса, посветена на идеята да се слеят в единна структура ВМА и болницата на Министерството на вътрешните работи.

Идеята за сливането на двете лечебни заведения е служителите на МВР да могат да получават безплатна медицинска помощ в цялата страна, което може да стане във военните болници, обясни той. Министърът на отбраната Аню Ангелов изрази безпокойството си от сливането на двете болници, от финансовото им осигуряване и от управлението на такава "мегаструктура".

Според министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов болница "Лозенец" ще поема лечението на служителите в областта на кардиохирургията. Искам най-доброто здравеопазване за нашите 50 хиляди служители, каза още той, цитиран от БТА.

Според него новата структура е добро решение за обслужването на полицаите, техните семейства и на пенсионираните служители на МВР. В бюджетите трябва да се заделят средства, с които да се плаща лечението на служителите на НСО, например, каза още той.

Идеята може да осигури възможността да се ползва най-добрата техника в съответните медицински институти. Министърът подчерта отново, че се спазва принципът важни решения да се вземат след широко обществено обсъждане, за да бъде избран най-добрият вариант.

Ще се запазят статутът на работещите в МВР болница, както и всички нива на здравно обслужване, увери заместник-министър Веселин Вучков, съобщават от МВР. Той добави, че с представения проект е ангажирана междуведомствена работна група. Една такава трансформация трябва да бъде обвързана и със законодателни промени. Много вероятно е тя да влезе в сила от януари 2012 година, добави той.

Дотогава проектът ще се обсъди и на заседание на Съвета за социално партньорство. Там синдикалните организации ще имат възможност отново да задават въпроси и да получат повече информация на предвижданите промени, за да запознаят членовете си с тях. 

 

Водещи

Най-четени