Солта удря сърцето, но и мозъка 28.08 | 15:35

Има зависимост между употребата на сол и когнитивните разтройства

От Елена Коцева

Ако употребявате много сол и тренирате малко, може сериозно да увредите не само сърцето си.

Поредното изследване на група внася поредната неяснота по въпроса за употребата на солта. Отричана или възвеличаване, въпреки че за нея има и приказки, солта остава в центъра на много научни спорове.

Една част от учените твърдят, че солта е изключително вредна за сърцето, докато друга част се противопоставя на твърдението и го обявява за преувеличено.

Последното проучване обаче показва, че солта има негативен ефект не само върху сърцето, но и върху мозъка на човека, съобщава ABC News.

Тригодишно наблюдение на повече от 1200 души откроило зависимостта между употребата на сол, неактивния физически начин на живот и когнитивните разтройства.

Авторът на изследването Келър Гринвуд е използвала данни и от друго изследване, в което са участвали граждани на възраст между 67 и 84 години.

Така ученият прави изводът, че хората, които си посоляват обилно храната и рядко тренират, с времето започват да се справят по-лошо с тестове за интелигентност, дори и да са с нормално кръвно налягане и без никакви данни за сърдечни заболявания и проблеми.

Затова и тя твърди, че солта влияе не само на кръвното налягане, а и на мозъчната дейност и на костите. Експертите съветват солта да се изключи напълно от хранителните продукти от плодове и зеленчуци.

Според това последно изследване физическата активност и спортуването може д акомпенсира частично отрицателните ефекти от употребата на сол.

Водещи

Най-четени