Специални спални чувалчета за бебетата в „Шейново“ 08.05 | 15:32

Инициативата е част от кампания срещу детската смъртност

От iNews.bg

Специално създадени спални чувалчета замениха традиционните завивки на децата в II САГБАЛ "Шейново". Те са подарък за неонатологичното отделение на болницата, като част от националната информационна кампания за безопасен сън на бебето, стартирала по инициатива на Angel Baby. Кампанията ще информира родителите за съвременните правила и препоръки за безопасност по време на сън с цел минимализиране на риска от Синдрома на внезапната детска смърт.

Смъртността на децата до 1 година в България е почти 2 пъти по-висока от средната за Европейския съюз (6.5 спрямо 3.5 деца на 1000 според данни на Евростат), като най-застрашени са децата между 4-6 месеца.

2057140Подобни информационни кампании са част от политиката на много държави в света, като например стартиралата през 1990г. инициатива в Германия води до забележителни резултати – смъртността на децата до 1 година спада от 1283 в началото, на 127 деца през 2015 г.

Създателите на инициативата планират безвъзмездно да преоборудват всички неонатологични отделения в страната със специалните бебешки чувалчета, като едновременно с това, заедно с медиците, да научат родителите на най-важните правила за безопасни грижи за бебето по време на сън.

За да улесни семействата, полезната информация е качена и на специален информационен сайт: www.safe-sleep.eu

Всички болници, желаещи да се включат в програмата и да получат безплатни спални чувалчета, както и информационни материали за правилата за безопасен сън, могат да се свържат с организаторите на кампанията.

Водещи

Най-четени