Срещу затластяване и диабет: Хапвайте маслини и зехтин 01.09 | 10:40
Това сочат изследвания на учени от Техническия университет във Вирджиния

Според изследователи от Техническия университет във Вирджиния естествено съединение, съдържащо се в маслините и зехтина, може да помогне за подобряване на контрола на кръвната захар и за намаляване на теглото. Това откритие би могло да доведе до появата на нови природни продукти за справяне със затлъстяването и диабет тип 2 - заболявания, които стават все по-разпространени в световен мащаб.
Затлъстяването значително увеличава риска от развитие на диабет тип 2. "То е водещ патогенетичен фактор за развитие на диабет тип 2 и е основна пречка за ефективен метаболитен контрол при много пациенти с диабет тип 2", обяснява д-р Донгмин Лиу от Катедрата по човешко хранене, храни и физически упражнения на "Virginia Tech".
Промените в начина на живот и настоящите мерки в областта на общественото здраве имат ограничен успех в намаляването на нарастването на затлъстяването. Съществуващите възможности за фармакотерапия на затлъстяването и диабета често не са ефективни в дългосрочен план, могат да бъдат скъпи и да носят дългосрочни рискове за безопасността. Освен това тези методи на лечение може да не са ефикасни за всеки, което поражда необходимостта от нови, достъпни методи на лечение с използване на природни продукти.
Ролята на еленоловата киселина
Лиу ръководил проучване върху мишки, представено на "NUTRITION 2024", което показало, че еленоловата киселина, съединение, което се съдържа в маслините и зехтина, може да подобри контрола на кръвната захар и да насърчи загубата на тегло. Изследването се фокусирало върху това как еленоловата киселина влияе върху L-клетките, които освобождават метаболитни хормони като PYY и GLP-1, пише Факти.бг.
Тези хормони сигнализират на организма да спре да се храни и помагат за контролиране на нивата на кръвната захар. Еленоловата киселина, част от по-голяма група полифеноли, се получава по време на зреенето на маслините от разграждането на олеуропеина. Лиу отбелязал, че еленоловата киселина не е била изследвана преди това за потенциалните ѝ ползи за здравето.
Водещи
-
„Колкото повече се бави разширяването на „Чирен“, толкова по-зле за Европа и – много зле за нас“
Ощетявайки българския пазар, се ощетява и европейският, заяви бившият министър на енергетиката...
31.03 | 20:45
-
Проф. Константинов: Преференциите на изборите трябва да отпаднат
По думите му мъртвите души в избирателните списъци са нараснали до 1,4 милиона души
31.03 | 20:15
Най-четени
-
Как ходенето влияе на холестерола
Ходенето влияе върху нивата на холестерола, като повишава активността на ензимите, които...
31.03 | 11:30
-
Недоволните медици и здравни работници от цялата страна излизат на пореден протест
Символични протести в големите болници
31.03 | 09:30
-
Всички пенсии ли се актуализират по швейцарското правило
Осъвременяването на пенсиите е регламентирано с разпоредбата на чл. 100 от КСО, придобила...
31.03 | 12:45
-
Фалшива новина погреба доц. Мангъров (ВИДЕО НА ИИ)
При направата на видеото е използван изкуствен интелект
31.03 | 15:30