Струва ли си да вземаме Омега-3 28.01 | 17:30

Доколко е полезна хранителната добавка за здравето ни?

От iNews

1 Какво се случи?

През есента на 2019 г. беше публикувана научна статия, в която се посочва, че добавките с Омега-3 намаляват риска от развитие на инфаркт на миокарда, коронарна болест на сърцето и общата смъртност от сърдечно-съдови заболявания. Специалисти от Харвардската школа по обществено здраве (Harvard School of Public Health) провели метанаанализ на 13 рандомизирани контролируеми проучвания (RCT) на добавки с дълговерижни Омега-3 мастни киселини и заключиха, че те са полезни.

Тогава Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) намери убедителни доказателства, че лекарството по лекарско предписание Wassepa намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. По-рано това твърдение беше посочено като непотвърдено, но сега то дори фигурира в упътването за употреба.

В същото време на 15 януари 2020 г. стана известно, че две други подобни лекарства не показват достатъчен ефективност при клинични изпитания. Всички тези противоречиви данни отново повдигат стария въпрос: струва ли си да използвате омега-3 добавки, за да подобрите здравето си.

2 Хайде отначало. Защо толкова се шуми около омега-3?

Омега-3 мастните киселини са необходими на организма и не се синтезират в него, така че те трябва да идват от храната. Те са част от клетъчните мембрани, а също така образуват биологично активни съединения, които предотвратяват възпаления и други неблагоприятни процеси за сърдечно-съдовата система. Дълговерижните Омега-3 мастни киселини, които са необходими за всичко това, могат да бъдат получени от мазна морска риба и морски дарове.

3 И от специални лекарства, нали?

Да, но всъщност тук всичко е сложно. Споменатият метаанализ не е единственият, публикуван през последните години. От 2012 г. до 2018 г. бяха публикувани резултатите от четири големи метаанализи на рандомизирани проучвания (1, 2, 3, 4), които стигнаха до общото заключение: добавките с Омега-3 не намаляват рисковете от развитие на коронарна болест на сърцето, инсулти и други сериозни съдови заболявания.

Тогава през юли 2018 г. беше публикуван най-големият до момента метаанализ на Cochrane на 79 RCT. Общо 112 хиляди души са участвали в тези проучвания. Метаанализ изследва ефектите на Омега-3 добавките върху смъртността и риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Участниците приемали дългогодишни омега-3 добавки в продължение от една до шест години в дози от 0,5 до 5 грама на ден (в 16 дози RCT бяха най-малко три грама на ден). Въпреки факта, че 0,25 грама, получени с храна, се смятат за достатъчни за профилактика на различни заболявания.

В резултата на проучването се стига до извода, че приемът на хранителни добавки с Омега-3 не влияе върху общата смъртност и развитие на сърдечно-съдови заболявания. Те не намаляват рисковете от развитие на коронарна болест на сърцето, инсулти и аритмии. Авторите на проучването смятат, че данните им са висококачествени.

4 А защо Харвардският метаанализ стига до други изводи?

Това е много интересен въпрос. Първо трябва да се види как са подбрани проучванията за този метаанализ, кой е получавал добавките и какви са те.

В подборката на изследваният са участвали не здрави хора. Това са предимно лица с наднормено тегло и в началото на изследването те са били средно на 64 години. Почти 40% от тях са диагностицирани с диабет, повече от 70% са вземали лекарства за понижаване на холестерола.

Както обяснява епидемиологът Антон Барчук, именно включването в метаанализа на пациенти от проучване, наречено VITAL, които са били доста на брой, даде малко намаление на риска от сериозни сърдечно-съдови резултати. Важно е обаче какво е практическото, а не статистическото значение на приема на тези препарати. От хилядите, които приемали Омега-3, 123-ма развили сърдечно-съдови заболявания. От тези, които не приемали добавката, на 1000 доброволци имало 126 души с лоши резултати. Тоест, разликата е била забелязана от трима на 1000 души.

В допълнение, в двата нови RCT, включени в метаанализа (посочен като VITAL, както и ASCEND), участниците получавали само лекарства с рецепта Омега-3 с точно известна дозировка. И в двата случая дневната доза е била 0,84 грама дълговерижна Омега-3.

5 Какво значи това? Да се вземат ли хранитените добавки, или не?

По-скоро не си заслужава. Фактът, че лекарствата, отпускани по лекарско предписание, могат да бъдат полезни за някои пациенти със сърдечно-съдови заболявания, изобщо не означава, че хранителните добавки с дози на Омега-3, които варират в широки граници, могат да се приемат от всички и че те са ефективни. Освен това хранителните добавки могат да се различават по състав: те могат да съдържат Омега-3 под формата на триглицериди, свободни мастни киселини, етилови естери, фосфолипиди. Биодостъпността на основните вещества също варира, тоест те влизат в кръвта с различна степен на успех.

Американската асоциация по сърдечно-съдови заболявания предупреждава, че добавките с Омега-3 не трябва да се използват вместо лекарства, отпускани по лекарско предписание.

6 Но нали добавките не вредят? Защо да не се вземат за всеки случай?

Не знаем колко са безопасни такива хранителни добавки. Регулаторите настояват за достатъчно ниски дози на активните съставки в добавките, като по този начин се стремят да защитят потребителите. Затова страничните ефекти от приема на Омега-3 обикновено са малки: лош дъх, киселини, гадене, оригване с вкус на риба, дискомфорт в стомаха и червата, диария, главоболие. Но както показва проучването на лекарството "Wascepa", при прием на високи дози рисковете от развитие на опасни усложнения се увеличават: кръвоизливие и предсърдно мъждене.

7 Ще трябва, май, да се яде риба… 

Да. Само една или две порции седмично са достатъчни. Опитайте!

От десет години диетолозите призовават да се консумира зриба. А между другото, вероятно  защото хората започнаха да ядат повече риба, добавките с Омега-3 станаха излишни. Вероятно има ограничение, след което употребата на Омега-3 носи само малки подобрения за сърдечно-съдовата система или изобщо няма никаква полза. Засега научно обоснованите препоръки за превенция на сърдечни и съдови заболявания наблягат на здравословната диета като цяло, а не на приема на добавки.

Източник: medusa.io

Превод и редакция: iNews

Водещи

Най-четени