С 20% повече пациенти в „Пирогов“ по Нова година 02.01 | 15:00

730 души са преминали през спешната помощ, 240 от тях са деца

От iNews.bg

Изключително натаворено дежурство и в празничната нощ и вчера през целия ден за екипите на Спешното отделение в "Пирогов”, съобщиха от университетската спешна болница. Общо са преминали 730 души, а от тях децата са 240.

На 31 декември през нощта и на 1 януари сутринта са преминали пациенти след употреба на алкохол, битови инциденти, след катастрофи и използване на пиротехнически изделия.  "Има сравнително увеличение на болните – с 20% повече в сравнение с предишни години", съобщи по времена брифинг дежурният шеф екип на спешния хирургичен кабинет в УМБАЛСМ "Пирогов" д-р Сергей Илиев. 80 пациенти са преминали спешния неврохирургичен кабинет. "150 пациенти са преминали през хирургичния кабинет. 250 болни са преминали през травматологичен кабинет, от тях 8 души са оперирани. 150 души са преминали през детската хирургия и педиатрия на "Пирогов”.

Вечерта на 31 декември е била натоварена за дежурните детски хирурзи и реаниматори. В детска противошокова зала постъпва 1-годишно момче в крайно тежко състояние. То е онкологично заболяване и остро кървене в стомашно-чревния тракт.  Детето е прието в Клиниката по детска реанимация на "Пирогов.  

Още 7 души са пострадали от пиротехнически изделия. Сред тях е и едно близо 3-годишно дете. От всички тези пострадали само детето остава в болницата.  "Детето е прието в Клиниката по изгаряния. Инцидентът се е разиграл в Ихтиман - в двора на къща родителите на момиченцето и техни близки са запалили пиротехнически изделия. При гръмването детето е било ранено. Ухото е със сериозна травма".

Случаите с Токсикологията са много и екипът е бил сериозно натоварен. 8 младежи до 18 г. възраст са стартирали 2020 г. в пироговската токсиколия. Те са прекалили с неясно колко и какъв алкохол "Става дума за тийнейджъри, които не могат да кажат точно какво количество и колко вида алкохол за изпили. Това са 5 момчета и 3 момичета. Алкохолната им проба е отчела между 1,5-2 промила.

В "Пригоов” са спасени общо 4 мъже с инфаркт. Те са настанени в Клиниката по кардиология. В нея лекуват още 13 пациенти, но с тахикардии и ритъмни нарушения.

Тежко пострадали от ПТП има в Травматологията на болницата. Мъж и жена остават в болницата, след като мъж – 90-ти набор, се врязва в тяхната спряла кола. В по-тежко състояние е шофьорът на спрялата кола.

"Трима от шестимата блъснати пред столично заведение са транспортирани в Спешното отделение. От тях 1 мъж, който има комоцио, отказва да остане за лечение, а другите 2-ма са настанени с травми на крайниците”, съобщи д-р Илиев.

Водещи

Най-четени