Тайните на колбасите 27.06 | 08:32
Какво е трансглутаминаза?
Храната ни е жизненонеобходима. Но често не се замисляме, какво точно слагаме в устата си, когато сме гладни. Тогава бихме изяли всичко!
В днешно време обаче рядко знаем със сигурност какво точно ядем. Преработката на храната вече се е превърнала в изкуство. С цел да се привлече вниманието на клиента и да се увеличи печалбата, какви ли не трикове се използват.
Те могат да бъдат безобидни, но може да се окажат и животозастрашаващи.
Предлагаме ви да научите какво е трансглутаминаза. Това на разбираем език е лепило за месо. То участва в производството на всякакви колбаси.
Целта на въпросния ензим е именно слепването на протеините.
Използва се и в производството на имитационното рачешко месо (ролца от раци), рибни "пръсти", както и в подобряването на сурими и шунка.
Вижте за какво още се използва трансглутаминаза в Kulinar.bg.
Водещи
-
Пътна полиция в Гърция предупреждава за наводнени пътни участъци
Лошото време продължава и днес
11.11 | 11:15
-
Напрежението около приемането на бюджета остава голямо
Премиерът Росен Желязков все пак очаква в края на седмицата бюджетът да бъде внесен в...
11.11 | 10:59
Най-четени
-
Страната ни става част от европейската система за печатане на еврото от януари 2026 година
Какво очаква България
11.11 | 08:45
-
Кой е шофьорът, прегазил кучето Мая? Жители на "Разсадника" се вдигнаха на протест, искат наказание
В неделя извършителят подал сигнал до 112 заради скандал с неговите съседи.
11.11 | 09:15