Тинейджъри, не пропускайте закуската, за да не боледувате като пораснете 02.02 | 09:35

Ново изследване показва ползите от първото хранене за деня

От Цанка Донкова

Закуската безспорно е най-важното хранене за деня. Ново медицинско проучване обаче показва, че ако сте я избягвали като тинейджъри, това се отразява на здравословното ви състояние 30 години след това, съобщава в. Daily Mail.

Шведски учени установили, хората, които не приемали стабилна закуска докато били младежи, 27 години по-късно показали повече признаци на синдрома на метаболизма, в сравнение с тези, които хапвали по-сериозно.

Синдромът на метаболизма е медицински термин за комбинацията от диабет, високо кръвно налягане и затлъстяване.

"Резултатите от нашето и няколко предходни проучвания показват, че оскъдната закуска може да има негативни последици върху степента на кръвна захар в организма", посочва Мавия Венберг, ръководител на изследването.

Подобни резултати дават и учени от университета в Тел Авив. Според тях поглъщането на повече калории сутрин, отколкото по-късно през деня, значително намалява риска от диабет и затлъстяване.

Изненадващо, но обилната закуска помага и за регулиране на теглото. Израелски учени са открили, че хората, които закусват обилно, но се хранят по-оскъдно но обед и вечеря, значително намаляват теглото си, отколкото хората, които предпочитат обратния вариант.

Водещи

Най-четени