За филма си той е интервюирал и някои водещи учени, които изследват начини за забавяне на стареенето и повечето от тях са споделили, че генетиката играе сравнително малка роля в този процес, много по-ключов е начинът на живот. Публикувано наскоро китайско проучване пък е открило, че радващите се на добро здраве столетници имат високо ниво на добри бактерии в телата си и вероятно точно те им помагат да живеят пълноценно дълго време. Тяхното откритие надгражда по-ранни изследвания, показващи, че съществуват две основни групи бактерии в червата – бактероидети и фирмикути, които са тясно свързани с телесната маса. Хората с наднормено тегло имат повече фирмикути и по-малко бактероидети, а затлъстелите се сблъскват с по-малко разнообразни чревни бактерии. Причината е, че липсата на добри бактерии затруднява правилното усвояване на мазнините, които консумираме.
"Друго предимство на бактероидетите е, че са много добри в превръщането на фибрите от храната, която ядем, в късоверижни мастни киселини, имащи мощни противовъзпалителни ефекти в цялото тяло. А това е изключително важно, тъй като хроничното възпаление води до много от заболяванията, свързани със стареенето, като рак, сърдечни заболявания и деменция”, обяснява д-р Мозли. Той подчертава, че най-ефективният начин да повишим нивата на добрите бактерии в червата си е да ядем предимно растения, богати на фибри, като се стремим да консумираме различни на цвят плодове и зеленчуци. Също така да консумираме ферментирали храни целогодишно, тъй като е доказано, че ежедневният прием на кисело зеле и кимчи например изключително помага в този процес, докато сладките храни имат обратен ефект.
Мозли е привърженик на периодичното гладуване и диетата от само 800 калории на ден. Смята, че те много помагат на хората
над 50 г. да се отърват от коремните мазнини,
които се получават в тази възраст и водят до редица заболявания. Съветва ги да се откажат и от захарите и въглехидратните храни.
"Ако замените преработените въглехидрати от белия хляб и тестените изделия с кафяв ориз или киноа, които също осигуряват енергия, но по-бавно, ще се изненадате от бързината, с която мазнините по корема ви ще започнат да намаляват”, казва специалистът. По думите му, ако съчетаваме това и с периодично гладуване, ефектът ще е още по-бърз и видим. Той цитира проучвания, според които отказът от хранене може да доведе до загуба на тегло от 3 до 8 процента за три до 24 седмици. Освен че талията намалява с 4 до 8%, се наблюдава и положително въздействие върху нивата на кръвната захар, холестерола и кръвното налягане.
Доктор Мозли предпочита т.нар. режим 5:2. При него човек
яде пет дни в седмицата нормално,
а останалите два дни силно ограничава калориите. Има и други схеми за периодично гладуване. Някои хора се хранят в часови пояс между 4 и 12 часа на денонощие, а през останалото време не слагат нищо в устата. Стремежът е да се намали възможно най-много дневният прозорец за хранене и да се увеличи нощният, през който по принцип не се яде. Проучвания са показали, че тази цикличност има редица биохимични ползи. Когато периодично гладуваме, ние лъжем тялото си, че е настъпило време за глад и то превключва към друг режим за осигуряване на енергия, при който гори мастните си запаси. Реагирайки така, организмът ни укрепва, защото се учи да се справя при различни ситуации. Или както обича да казва често в своите документални филми доктор Мозли: "Яж, гладувай и живей дълго”, пише "24 часа".