Топ 5 на най-здравословните храни, задължителни през зимата 11.11 | 08:21
Каква храна е задължително да включим в зимното си меню
С настъпването на зимните месеци, трябва да се обърне специално внимание на зимното меню. За да подготвите тялото си за смяната на климата и да предотвратите различни простуди и заболявания, най-голямата международна платформа за поръчка на храна, foodpanda, ви представя 5-те най-здравословни зимни храни.
Нар за здраво сърце
Сок от нар е богат на антиоксиданти (много повече, в сравнение с други плодови сокове). Само една чаша дневно, помага за поддържането на свободните радикали от окисляване на "лошия" LDL холестерол. Окисленият LDLхолестерол, допринася за натрупване на плаки в артериите. Пиенето на сок от нар може да подобри притока на кръв към сърцето при хора с миокардна исхемия - сериозно състояние, при което кислородът към сърцето е намален, поради запушени артерии.
Тъмно листни зеленчуци
Тъмните листни зеленчуци като къдраво зеле и други, са особено богати на витамини A, C и K. Този вид зеленчуци са отличен източник на фолиева киселина, която е особено важна за жените в детеродна възраст.
Цитруси
Цитрусовите плодове, включително лимони, зелени лимони, портокали и грейпфрути, са най-сочни през зимата. Те са източник на много витамини и най-вече витамин C. Цитрусовите плодове са богати източници и на флавоноиди. Преобладаващият флавоноид в тези плодове е хесперидин, който е отговорен за повишаването на "добрия" HDL холестерол и понижаване на "лошия" LDL холестерол и триглицериди.
Картофи
Заради наличието на нишесте, често картофите не са от най-обичаните и предпочитани храни. За разлика от други нишестета, които се съдържат в ориза или хляба, които наистина са лишени от здравословни хранителни вещества, картофите съдържат няколко полезни такива. Те са отличен източник на витамини C и B6. Освен това са и добър източник на фолиева киселина, доставят фибри (4 грама на средно голям картоф; жените се нуждаят от 25 грама дневно, а мъжете се нуждаят от 38 гр). Лилавите картофи са богати на антоцианини-антиоксиданти, които са свързани с множество ползи за здравето - понижаване на рак и риск от сърдечни заболявания.
Ядки
Консумирането на ядки и най-вече орехи би подпомогнало стимулирането на мозъчните функции както и концентрацията. Те са изключително хранителни и полезни. Суровите ядки са предпочитани, заради по-ниското количество на калории.
Водещи
-
Киев: Русия върна телата на 563 войници
„Телата на 563 загинали украински защитници бяха върнати на Украйна“, казаха от...
08.11 | 17:40
-
Хълцане – какво го причинява и как да се отървем от него?
Но може да бъде причинено и от обстоятелства, които нямат общо с вида храна или напитки, които...
08.11 | 17:02
-
Главчев: Няма да ни разделят от Румъния за Шенген
"Заедно сме с Румъния, каквото е публикувано за Румъния - на какъв етап е процесът, същото се...
08.11 | 16:20
-
Кафяви мечки тормозят жители и посягат на домашни животни в Смолянско
Четири от тях са в село Гълъбово, по едно има в селата Рибен дол, Планинско и Сливка.
08.11 | 15:30
Най-четени
-
Коя е изгората на победителя от "Игри на волята"
С победителя от „Игри на волята“ мацката е от дълги години
08.11 | 13:00
-
Костадинов: Представители на "Възраждане" са били на представлението на пиесата на Бърнард Шоу
По думите му, когато народът те "набие пред Народния театър, всеки що годе интелигентен човек...
08.11 | 10:45
-
Слънчев петък в цялата страна, довечера нахлува студът
Максималните температури ще са по-високи от вчерашните и ще са между 14-17°С
08.11 | 08:00
-
Делото срещу бизнесмена Васил Божков продължава с разпит на петима свидетели
Съдията информира свидетелите, че са длъжни да отговарят на въпросите и да не лъжат.
08.11 | 10:15