Топ 5 на най-здравословните храни, задължителни през зимата 11.11 | 08:21
Каква храна е задължително да включим в зимното си меню

С настъпването на зимните месеци, трябва да се обърне специално внимание на зимното меню. За да подготвите тялото си за смяната на климата и да предотвратите различни простуди и заболявания, най-голямата международна платформа за поръчка на храна, foodpanda, ви представя 5-те най-здравословни зимни храни.
Нар за здраво сърце
Сок от нар е богат на антиоксиданти (много повече, в сравнение с други плодови сокове). Само една чаша дневно, помага за поддържането на свободните радикали от окисляване на "лошия" LDL холестерол. Окисленият LDLхолестерол, допринася за натрупване на плаки в артериите. Пиенето на сок от нар може да подобри притока на кръв към сърцето при хора с миокардна исхемия - сериозно състояние, при което кислородът към сърцето е намален, поради запушени артерии.
Тъмно листни зеленчуци
Тъмните листни зеленчуци като къдраво зеле и други, са особено богати на витамини A, C и K. Този вид зеленчуци са отличен източник на фолиева киселина, която е особено важна за жените в детеродна възраст.
Цитруси
Цитрусовите плодове, включително лимони, зелени лимони, портокали и грейпфрути, са най-сочни през зимата. Те са източник на много витамини и най-вече витамин C. Цитрусовите плодове са богати източници и на флавоноиди. Преобладаващият флавоноид в тези плодове е хесперидин, който е отговорен за повишаването на "добрия" HDL холестерол и понижаване на "лошия" LDL холестерол и триглицериди.
Картофи
Заради наличието на нишесте, често картофите не са от най-обичаните и предпочитани храни. За разлика от други нишестета, които се съдържат в ориза или хляба, които наистина са лишени от здравословни хранителни вещества, картофите съдържат няколко полезни такива. Те са отличен източник на витамини C и B6. Освен това са и добър източник на фолиева киселина, доставят фибри (4 грама на средно голям картоф; жените се нуждаят от 25 грама дневно, а мъжете се нуждаят от 38 гр). Лилавите картофи са богати на антоцианини-антиоксиданти, които са свързани с множество ползи за здравето - понижаване на рак и риск от сърдечни заболявания.
Ядки
Консумирането на ядки и най-вече орехи би подпомогнало стимулирането на мозъчните функции както и концентрацията. Те са изключително хранителни и полезни. Суровите ядки са предпочитани, заради по-ниското количество на калории.
Водещи
-
Предложение от ГЕРБ - СДС в СОС: 30% увеличение на заплатите на актьорите в 4 общински театъра
Големият проблем, според общинския съветник е, че "зад тази вихрушка от страсти Бонев и...
24.04 | 18:00
-
Всичко, което трябва да знам за предизвестието за напускане на работа
Всеки от нас е изпадал в трудната ситуация да знае, че скоро ще остане без работа, а да няма...
24.04 | 17:45
-
Нов случай на дете болно с менингокова инфекция има в столична детска градина
Става дума за малко дете, което е настанено за лечение в Педиатричната болница "Иван Митев".
24.04 | 17:30
-
Засилени мерки в Банско: Проверяват пазарите заради чума по животните
От Община Банско апелират всички стопани, фермери и търговци на животни да спазват стриктно...
24.04 | 17:15
Най-четени
-
Костадин Костадинов: Толкова е жалко и унизително, че няма накъде повече
Председателят на "Възраждане" направи паралел между сегашното медийно отразяване
24.04 | 10:30
-
Учител пребил дъщерята на министър-председател
Скандалът Бетарам, който се разраства от няколко месеца, разклати позицията на премиера.
24.04 | 15:00
-
На 87 години почина легендарната журналистка на БНТ Даниела Кънева
През 2020 г. президентът Румен Радев я удостои с Почетния знак на държавния глава за нейния...
24.04 | 10:00
-
Министър Митов: Случаят с починалия мъж при полицейско задържане в Казанлък е срам за МВР
Във връзка с детето, което изчезна в края на миналата година в гурковското село Конаре Христов...
24.04 | 13:45