Топ 5 на най-здравословните храни, задължителни през зимата 11.11 | 08:21
Каква храна е задължително да включим в зимното си меню
С настъпването на зимните месеци, трябва да се обърне специално внимание на зимното меню. За да подготвите тялото си за смяната на климата и да предотвратите различни простуди и заболявания, най-голямата международна платформа за поръчка на храна, foodpanda, ви представя 5-те най-здравословни зимни храни.
Нар за здраво сърце
Сок от нар е богат на антиоксиданти (много повече, в сравнение с други плодови сокове). Само една чаша дневно, помага за поддържането на свободните радикали от окисляване на "лошия" LDL холестерол. Окисленият LDLхолестерол, допринася за натрупване на плаки в артериите. Пиенето на сок от нар може да подобри притока на кръв към сърцето при хора с миокардна исхемия - сериозно състояние, при което кислородът към сърцето е намален, поради запушени артерии.
Тъмно листни зеленчуци
Тъмните листни зеленчуци като къдраво зеле и други, са особено богати на витамини A, C и K. Този вид зеленчуци са отличен източник на фолиева киселина, която е особено важна за жените в детеродна възраст.
Цитруси
Цитрусовите плодове, включително лимони, зелени лимони, портокали и грейпфрути, са най-сочни през зимата. Те са източник на много витамини и най-вече витамин C. Цитрусовите плодове са богати източници и на флавоноиди. Преобладаващият флавоноид в тези плодове е хесперидин, който е отговорен за повишаването на "добрия" HDL холестерол и понижаване на "лошия" LDL холестерол и триглицериди.
Картофи
Заради наличието на нишесте, често картофите не са от най-обичаните и предпочитани храни. За разлика от други нишестета, които се съдържат в ориза или хляба, които наистина са лишени от здравословни хранителни вещества, картофите съдържат няколко полезни такива. Те са отличен източник на витамини C и B6. Освен това са и добър източник на фолиева киселина, доставят фибри (4 грама на средно голям картоф; жените се нуждаят от 25 грама дневно, а мъжете се нуждаят от 38 гр). Лилавите картофи са богати на антоцианини-антиоксиданти, които са свързани с множество ползи за здравето - понижаване на рак и риск от сърдечни заболявания.
Ядки
Консумирането на ядки и най-вече орехи би подпомогнало стимулирането на мозъчните функции както и концентрацията. Те са изключително хранителни и полезни. Суровите ядки са предпочитани, заради по-ниското количество на калории.
Водещи
-
Президентът продължава консултациите с представители на парламентарните групи в 51-вото Народно събрание за съставяне на втори редовен кабинет
Днес се проведе първият кръг от консултации - с първите две политически сили - ГЕРБ-СДС и...
15.12 | 15:45
-
Истински шок с имотите на "Елените"
Още по-драстичен е случаят със съседен имот, обявен за едва 28 хиляди евро
15.12 | 15:30
-
Трифонов и редколегията: ПП-ДБ ни мислят за селяни и чалгари
Клипчето с участието на Трифонов е достъпно и в неговия профил във Фейсбук.
15.12 | 14:30
-
Ново изискване на ЕС вдига цената на новите автомобили
„В момент, когато достъпът до суровини е под нарастващ натиск на глобално ниво, по-доброто...
15.12 | 14:15
Най-четени
-
Бившият номер 19 в света прекрати кариерата си през 2021 година и веднага след това започна да се занимава с треньорство.
"Ще бъде голяма изненада да има кабинет в този парламент."
15.12 | 10:15
-
Деница Сачева: Борисов знае кога е време за мъже
По време на брифинга след срещата, Сачева акцентира върху икономическото състояние на страната...
15.12 | 11:30
-
Президентът провежда консултации с представители на ПП-ДБ
Ние смятаме, че сегашното правителство трябва да внесе удължителен бюджет и той да бъде приет...
15.12 | 11:45
-
В края на 2025-а обновените софийски тротоари ще са 200 дка
Дейностите се възлагат от Столичната община и районните администрации по Програмата за...
15.12 | 12:15