Туршията е една от причините за появата на гастрит 02.12 | 14:15
Защо все пак туршиите са вредни?
Освен враг на хората с повишено кръвно налягане, туршията е една от причините за появата на гастрит.
Както всички останали нации, и българите си имат традиционно меню и характерен начин на хранене. Особено през зимния сезон почти няма трапеза по нашите географски ширини, на която да не е сервирано кисело зеле, кисели краставички, мариновани чушки и най-вече туршия, която, както знаем, е едно от основните мезета за ракия. Малцина обаче осъзнават, че този тип хранене е нездравословно, независимо от това, тези вредни кулинарни навици се повтарят от десетилетия и се предават от поколение на поколение, пише Ирена Лазарова в Gotvach.bg.
Защо все пак туршиите са вредни?
Повечето от тях са с огромно съдържание на готварска сол, което е огромна опасност за здравето, особено за хора със сърдечно-съдови заболявания или склонни към затлъстяване. Вместо да набляга на суровите плодове и зеленчуци, българинът предпочита предимно сладката и туршиите. Малцина от сънародниците ни си дават сметка, че тези "деликатеси" са вредни за стомаха. Първенството в "лошата класация” води киселото зеле, което присъства ежедневно в чиниите на повечето хора. Почти няма българско семейство, което всеки сезон да не приготвя зимнина.
Самият процес представлява анаеробна ферментация, извършваща се в "среда” на марината или саламура. Микроорганизмите отделят млечна, маслена и оцетна киселина, различни алкохоли и съединения. Към зимнината често се добавят и подправки като чесън, копър, магданоз, черен пипер, кимион и др. Крайният резултат е – продукт с крайно солен или кисел вкус. В почти всяка рецепта присъства и захарта, с което нюансът на здравословна храна се "обогатява”.
Зеленчуците могат да се запазят месеци, но дали хранителните им качества ще са същите? Отговорът е – не. По-голямата част от витамините изчезват, в резултат на саламурената/маринованата среда и термичната обработка. Полезните качества са заменени с висока концентрация на солеви и киселинни агенти, които спомагат за по-пикантния вкус на тези храни.
Освен враг на хората с повишено кръвно налягане, туршията е една от причините за появата на гастрит – друго заболяване, често срещано сред сънародниците ни. Високите нива на киселинност в съдържанието й вредят на стомашната и чревна лигавица.
Вече сме в сезона на туршиите, киселото зеле и краставички. Това е храна, любима на по-голямата част от българите, които биха я отписали трудно от менюто си. Все пак се придържайте към баланса. Вероятно и за зимнината важи сентенцията – да се консумира с удоволствие и мярка.
Водещи
-
Ръст в цените на основни хранителни стоки и през тази седмицата
Поетиняват зелето и картофите
14.12 | 12:00
-
Опашки от тирове по границите с Турция и Сърбия, затруднения и към Гърция
Движението е нормално на граничните преходи с Румъния, както и на граничните пунктове с...
14.12 | 11:40
-
Ескперти за приемането на еврото: Няма да е приятно да видим наполовина банковите си сметки
Еврото ще дойде в България, но цените ще се повишат
14.12 | 11:20
-
Кутев: Президентът не може да излезе с проект, който да е прокси, и да бъде през поставени хора
Въпросът е, ако Радев реши да влиза със собствен проект в политическите избори, кога ще го...
14.12 | 11:00
Най-четени
-
Надежда Йорданова: Ще върнем мандата
Правителство с наше участие в този парламент е невъзможно, категорична е тя
14.12 | 10:00
-
Слънчева неделя в почти цялаата страна
максимални температури между 7° и 12°, в София – около 9°
14.12 | 09:00