Туршията е една от причините за появата на гастрит 02.12 | 14:15
Защо все пак туршиите са вредни?

Освен враг на хората с повишено кръвно налягане, туршията е една от причините за появата на гастрит.
Както всички останали нации, и българите си имат традиционно меню и характерен начин на хранене. Особено през зимния сезон почти няма трапеза по нашите географски ширини, на която да не е сервирано кисело зеле, кисели краставички, мариновани чушки и най-вече туршия, която, както знаем, е едно от основните мезета за ракия. Малцина обаче осъзнават, че този тип хранене е нездравословно, независимо от това, тези вредни кулинарни навици се повтарят от десетилетия и се предават от поколение на поколение, пише Ирена Лазарова в Gotvach.bg.
Защо все пак туршиите са вредни?
Повечето от тях са с огромно съдържание на готварска сол, което е огромна опасност за здравето, особено за хора със сърдечно-съдови заболявания или склонни към затлъстяване. Вместо да набляга на суровите плодове и зеленчуци, българинът предпочита предимно сладката и туршиите. Малцина от сънародниците ни си дават сметка, че тези "деликатеси" са вредни за стомаха. Първенството в "лошата класация” води киселото зеле, което присъства ежедневно в чиниите на повечето хора. Почти няма българско семейство, което всеки сезон да не приготвя зимнина.
Самият процес представлява анаеробна ферментация, извършваща се в "среда” на марината или саламура. Микроорганизмите отделят млечна, маслена и оцетна киселина, различни алкохоли и съединения. Към зимнината често се добавят и подправки като чесън, копър, магданоз, черен пипер, кимион и др. Крайният резултат е – продукт с крайно солен или кисел вкус. В почти всяка рецепта присъства и захарта, с което нюансът на здравословна храна се "обогатява”.
Зеленчуците могат да се запазят месеци, но дали хранителните им качества ще са същите? Отговорът е – не. По-голямата част от витамините изчезват, в резултат на саламурената/маринованата среда и термичната обработка. Полезните качества са заменени с висока концентрация на солеви и киселинни агенти, които спомагат за по-пикантния вкус на тези храни.
Освен враг на хората с повишено кръвно налягане, туршията е една от причините за появата на гастрит – друго заболяване, често срещано сред сънародниците ни. Високите нива на киселинност в съдържанието й вредят на стомашната и чревна лигавица.
Вече сме в сезона на туршиите, киселото зеле и краставички. Това е храна, любима на по-голямата част от българите, които биха я отписали трудно от менюто си. Все пак се придържайте към баланса. Вероятно и за зимнината важи сентенцията – да се консумира с удоволствие и мярка.
Водещи
-
Зеленски заяви, че с очите си иска да види „пълния и окончателен край на войната в Украйна“
„Разчитаме на европейското единство зад Украйна и работим за него. Всички искаме сигурно...
05.03 | 17:58
-
Депутатът от "Възраждане" Искра Михайлова беше отстранена от днешното пленарно заседание
След подновяване на заседанието председателката на парламента Наталия Киселова измени...
05.03 | 17:40
-
Петков: България трябва да бъде в центъра на Европа и да вземе европейската позиция
Съпредседателят на "Продължаваме промяната" критикува и изготвения от кабинета "Желязков"...
05.03 | 17:20
-
Пътуваме до морето с частни влакове още това лято
Превозите ще се изпълняват с електрически мотрисни влакове, като обещанието е за високо ниво...
05.03 | 17:00
Най-четени
-
Държавният бюджет за тази година влиза на първо четене в пленарната зала на Народното събрание
Рискове пред финансовата рамка
05.03 | 09:27
-
Задава ли се втора грипна вълна
Това каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев в предаването „Твоят ден” по NOVA...
05.03 | 13:45
-
Нинова: Върви се към приключване на войната в Украйна
"Огромна грешка е, ако всички пари отиват за оръжия."
05.03 | 09:59
-
Валерия и транспортният бос Ваньо Алексиев вече не се крият
Някои от последователите на Алексиев, който е спряган за най-богатия българин, се усъмниха...
05.03 | 13:59