Удряйте по 7 чашки алкохол, за да не ви боли сърцето! 06.02 | 11:35

Голямо изследване показа, че хората, които пият до седем чашки алкохол седмично на средна възраст, са с по-малък риск от сърдечна недостатъчност от въздържателите

От Кремена Бедерева

Голямо изследване показа, че хората, които пият до седем чашки алкохол седмично на средна възраст, са с по-малък риск от сърдечна недостатъчност от въздържателите, предаде Reuters.

Злоупотребата с вино, бира или друг алкохол обаче може да причини ранна смърт по други причини. Хората, които вече страдат от сърдечна недостатъчност, обаче трябва да избягват алкохола, предупреждават авторите на изследването.

Възможно е също алкохолът да няма защитна сила, а хората, които пият малко, да правят други неща, които допринасят за по-доброто им здравословно състояние. Учените от Харвардското медицинско училище в Бостън са използвали данни от голямо изследване за риска от атеросклероза, проследяващо 14 629 души на възраст от 45 до 64 години в началото му през 1987 г.

От тях 61% били въздържатели, 25% пиели до 7 чашки седмично и 3 процента - от 14 до 21 чашки седмично. Повече от това количество пиели 3 процента от участниците. При мъжете, които пиели до 14 чашки седмично, рискът от сърдечна недостатъчност бил с 20% по-малък в сравнение с въздържателите.

При жените, пиещи до 7 чашки седмично, той бил с 16% по-малък. Разликите при двата пола се дължат до известна степен на теглото и на начина на метаболизиране на алкохола. Една чашка алкохол се равнява на 150 мл вино, 400 мл бира и 44 мл концентрат. 

Водещи

Най-четени