Учени от БАН доказаха: Шест „Е“-та в храните причиняват рак 21.07 | 14:15
Изследователите са уведомили за резултатите българските и европейски власти. От ЕFSA им отговорили, че „няма новина“

Български учени предупреждават за 6 опасни добавки-подобрители в преработените храни, означени с "Е", които увреждат човешката ДНК и могат да предизвикат раково или друго тежко заболяване. Става въпрос за: оцветителите еритрозин – Е127; индиго кармин – Е132; фаст грийн - Е 143; консервантът натриев нитрит - Е 250; добавката кофеин и 4-аминоантипирин - 4ААР, използван във фармацевтичната промишленост.
Това обяви на пресконференция доц. Георги Милошев, ръководител на Института по молекулярна биология към БАН. Екипът му е направил проучването чрез иновативен метод в лабораторията по молекулярна генетика към Института, предаде БТА.
Според доц. Милошев дори в незначителни дози -огократно по-ниски от сега разрешените, тези добавки в храните създават риск от онкологично или друго заболяване. Изследваните добавки предизвикват увреждане в структурата на ДНК на човека.
За да няма увреждане, тези добавки, влагани от производителите на преработените храни за ефект на вкус и цвят и трайност на продуктите, трябва да са в концентрации от 10 до 100 пъти по-ниски от разрешените в момента, предупреди ученият.
Изследователите са уведомили за резултатите от проучването си няколко български министерства, агенции и комисии, както и Европейската комисия и Европейския агенция по безопасност на храните (EFSA).
Изненадващо обаче от EFSA изпратили отговор, че резултатите от проучването на нашите учени "не са новост". За сметка на това пък Европейската агенция по безопасност на храните дори посочва, че в "проучването на лабораторията има някои слабости и ограничения".
Научната публикация, посветена на него, ще бъде предоставена на постоянната работна група по генотоксичност към научния съвет, отбелязват от EFSA.
Крайното становище на европейската агенция е, че научната публикация на българските генетици не осигурява нова информация, отнасяща се до оценката за безопасността на тези добавки, извършена досега от EFSA.
"Ако информацията не е нова за Европейската агенция, защо досега не са предприети мерки за намаляване на токсичността на добавките или на употребата им”, коментира доц. Милошев.
Водещи
-
Започнаха да измерват средна скорост на пътя Русе - Бяла
Общо 38 отсечки от републиканската пътна мрежа в момента са сертифицирани за секционен контрол...
23.09 | 18:05
-
8 месеца условно и 200 лева глоба за Калина Сакскобургготска
Окончателно осъдиха Калина Сакскобургготска за шофиране след употреба на алкохол
23.09 | 17:40
-
Шофьор на 20 години остана без книжка за цяла година и ще трябва да плати глоба от 3000 лева след рисково шофиране на площад "Александър Невски"
Площадът около "Александър Невски" беше обявен за пешеходна зона в края на 2023 година....
23.09 | 17:20
-
Сърбия ще подпише нов договор за внос на газ от Русия през октомври
Баятович допълни, че над 90 процента от капацитета на сръбските складове са запълнени с газ и...
23.09 | 16:59
Най-четени
-
Търговците ще ни връщат рестото в евро
Навлизането на еврото от началото на следващата година поражда редица въпроси и опасения от...
23.09 | 12:15
-
Нов видеозапис променя хода на делото за убийството на Виолета Донева
Внучката на Виолета Донева е поверила защитата си на прочулия се в последно време бивш...
23.09 | 10:59
-
Невинните грешки, които водят до глоби по новия Кодекс за движение по пътищата в Гърция
Прилагането на новия Кодекс за движение по пътищата в южната ни съседка води до строг контрол...
23.09 | 10:45
-
Българите напускат дома на родителите си на средна възраст малко над 28 години според най-новите данни на Евростат за 2024 година
Средната възраст за целия Европейски съюз е малко над 26 години, което поставя България близо...
23.09 | 14:30