Учени от Харвард: Орехи, пилешко и риба намаляват риска от смърт 04.08 | 12:45

Хората със здравословни проблеми да избягват червено месо, яйца и млечни продукти

От iNews.bg

Консумацията на орехи, пилешко и риба намалява риска от смърт за разлика от яденето на червено месо, яйца и млечни продукти. Това показват резултатите от изследването на учени от "Харвард", предаде АФП, цитирана от БТА.

Изследването на учените от един от най-престижните университети в света е обхванало над 130 000 души, чието здравословно състояние било следено в продължение на 30 години.

Получените резултати потвърждават твърденията на здравни експерти от десетилетия, но са свързани и с някои изненади. Оказва се, че консумацията на червено месо, яйца и сирене не увеличава риска от смърт за хората в добро здраве.

"Очаквахме, че ефектът ще е по-малък сред хората, които водят здравословен живот, но не и че изобщо ще отсъства", заяви съавторът на изследването Минян Сун от Масачузетската обща болница.

Учените констатирали също, че хората с наднормено тегло, които изпиват големи количества алкохол и не са физически активни, са с увеличен риск от смърт, в случай че консумират много червено месо, яйца и млечни продукти.

"Когато анализирахме резултатите, си дадохме сметка, че хората, които водят нездравословен живот, консумират повече червено месо, яйца и млечни продукти, а водещите здравословен живот - повече риба и пилешко", отбелязаха учените.

Водещи

Най-четени