Учени "превъзпитават" имунната система да атакува вируса на ХИВ 03.02 | 11:08

Испански учени разработват ново лечение на СПИН

От Кремена Бедерева

Ваксина може да направи революция в лечението на СПИН, след като испански учени откриха начин да "превъзпитат" имунната система на организма да атакува вируса на ХИВ.

Изследователи смятат, че са в състояние да намалят нивото на вируса с помощта на индивидуално лечение. Те се надяват и в крайна сметка да заменят скъпото лечение с медикаменти, което в момента се използва, пише британският вестник "Телеграф".

24 души със СПИН са взели участие в клинично изпитване и след 24 седмици по-голямата част са показали "значително" намаляване на вируса.

"Това намаление е от голямо значение за някои от тях, но в никакъв случай не направи вирусът неоткриваем", казват специалистите.

"Все пак, това е много важно подобрение по отношение на предишни инициативи, където с подобна ваксина има приблизителен резултат в 30% от лекуваните пациенти. Но не терапевтичната ваксина е постигнала едно и също ниво на реакция като в това проучване."

Ваксината е направена за всеки отделен човек, с негови собствени дендритни клетки. Това са специален вид клетки, които са ключов регулатор на имунната система.

Клетките са били извлечени и "обучени" да атакуват вируса, използвайки проби от ХИВ, взети от отделните пациенти. Коригираната клетки се инжектира обратно в тях на три етапа и на части в продължение на 2 седмици.

Около 33,3 милиона души по света имат вируса ХИВ, който причинява СПИН, според Организацията на обединените нации UNAIDS. От началото на епидемията през 1980 г., повече от 60 милиона души са били заразени с ХИВ и почти 30 милиона са починали от ХИВ.

"Мащабът на това проучване е изключително малък, така че е важно да се признае, че има какво да се желае, преди да се направят някакви заключения от изследването. Въпреки това, ХИВ лечението се развива изключително бързо през последните 10 години и ние винаги приветстваме изследвания, които хвърлят нова светлина върху възможностите за лечение на хората, живеещи с ХИВ", отбеляза Дебора Джак, главен изп. директор на организация за борба със СПИН.

Директорът на благотворителната организация за ХИВ и сексуално здраве Лиза Пауър заявява: "Терапевтичните ваксини са вълнуваща област в научните изследвания. Текущото лечение с медикаменти е добро към запазване на ХИВ-а под контрол, но когато хора с ХИВ продължават да живеят добре с възрастта, разходите за лечение могат да бъдат високи.

Ефективната терапевтична ваксина не може само да бъде по-евтина, но хората трябва да я намират по-лесно, за да се справят. Този процес е стъпка в правилната посока, докато не се намери ваксина, която контролира вируса, както и антиретровирусно лечение.

Водещи

Най-четени