Учени развенчаха мита за диетичния хляб 12.06 | 10:33
В зависимост от организма - и белият, и черният са полезни

Някои хора реагират по-добре на белия хляб, а други - на пълнозърнестия. Това установиха израелски учени, цитирани от "Прес асосиейшън".
Учените от института Уайзман са наблюдавали какви са нивата на мазнини, холестерол, глюкоза и микроелементи на участниците, както и чревните им бактерии.
Половината от доброволците получавали пресен пълнозърнест хляб с квас една седмица, а останалите - бял хляб. След това почивали две седмици и се разменили.
"Резултатите противоречат много на очакванията ни. Те показват, че няма клинично значима разлика между ефекта от тези два вида хляб, за който и да е от измерваните параметри", посочва ръководителят на изследването проф. Еран Сегал.
В крайна сметка някои реагират по-добре на белия хляб, а други - на пълнозърнестия. Според учените това зависи от личната гликемична реакция и индивидуалното съчетание на чревните бактерии.
Като цяло обаче разликата между ефекта от двата вида хляб е малка.
Водещи
-
Недоволните медици и здравни работници от цялата страна излизат на пореден протест
Символични протести в големите болници
31.03 | 09:30
-
Ангел Кунчев: Лошото при менингоковата инфекция е, че има 12 щама
Задължителна ваксинация не е необходима
31.03 | 09:15
-
РЗИ Стартира ваксинация срещу менингококова инфекция в РЗИ-тата
Желаещите трябва първо да си купят препарата от аптека
31.03 | 08:20
Най-четени
-
Новата седмица започва с валежи
31.03 | 08:00
-
РЗИ Стартира ваксинация срещу менингококова инфекция в РЗИ-тата
Желаещите трябва първо да си купят препарата от аптека
31.03 | 08:20
-
Ангел Кунчев: Лошото при менингоковата инфекция е, че има 12 щама
Задължителна ваксинация не е необходима
31.03 | 09:15